Održana Svetosavska akademija

U organizaciji SKPD Prosvjeta, proteklog vikenda je u prepunoj Sali Doma kulture održana Svetosavska akademija, uz prigodan kulturno-umjetnički program.

Nakon himne Svetom Savi, koju je izveo hor muzičke škole “Sveti Roman Melod”, prisutne je pozdravio predsjednik SPKD Prosvjeta, Radomir Vučković.

“Sveti Sava je iza sebe ostavio neizbrisiv trag, i danas nas sabira oko svojih djela. Sveti Sava na najbolji način svjedoči o slobodi carstva nebeskog, te i danas, u njegovu čast, postoje organizacije i pojedinci koji shvataju napor za očuvanje i širenje srpske tradicije i kulture, istorije i duhovnosti, na čemu Prosvjeta istrajava već dugi niz godina, važan za očuvanje nacionalnog identiteta”- istakao je Vučković.

Da je Sveti Sava učitelj i putokaz, koji vodi u vječni život, u prigodnoj besjedi, rekao je paroh druge gatačke parohije, Danilo Dangubić.

“Sveti Sava nas je naučio da svoju sudbinu vezujemo za crkvu, i da svoj uspjeh mjerimo po tome koliko smo blizu Boga. Zahvalni smo velikom Apostolu i Prosvetitelju, koji nas svojim molitvama drži u ovoj vjeri, vjeri da postoji vječni život, koji se zaslužuje ljubavlju prema Bogu i prema ljudima.”

Na ovoj svečanosti, nagrađeni su  najbolji učenici, nastavnici i profesori, koji su svojim učenjem, zalaganjem i napornim radom zauzeli najveća mjesta na Republičkim takmičenjima u protekloj školskoj godini.

Uručena su Prosvjetina priznanja u vrijeme održavanja Ćorovićevih susreta. Nagrađeni su učenici: Slijepčević Jana, Bajović Radovan, Grgur Vladan, Skoko Maja i Grgur Jovan, kao i nastavnici: Lažetić Dragomir, Pušara Svetlana, Radmilović Zagorka i Avdalović Radomir.

Uručivajući nagrade načelnik opštine Gacko, Milan Radmilović, istakao je da je ovo nagrada za dosadašnji uspjeh, kao i primjer i podstrek svoj djeci u budućem radu.

Predsjednik SPKD Prosvjeta Radomir Vučković, uručio je Prosvjetina priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama za rad opštinskog odbora Prosvjete, Hadži Velemiru Avdaloviću, Opštini Gacko i RiTE Gacko.

Proglašeni su i pobjednici literaranog i likovnog konkursa Prosvjete “Od Hilandara do Vračara”.

Prva i druga nagrada uručena je sestrama, Anastasiji i Nataliji Kocić iz Niša, dok je treću nagradu dobila Anđela Boljanović iz Gacka.

Za najbolji likovni rad, prvu nagradu je dobila Beatović Ivana, drugu Borčanin Pavle, dok je treću nagradu dobila Bumbić Maša.

U umjetničkom dijelu programa ove svečanosti, učestvovali su hor muzičke škole “Sveti Roman Melod”, crkveni hor Jelene Anžujske, KUD “Zelengora”, KUD “Sava Vladislavić” i mnogi drugi.

SV_Sava_16

SV_Sava_15

SV_Sava_14

SV_Sava_13

SV_Sava_12

SV_Sava_11

SV_Sava_10

SV_Sava_9

SV_Sava_8

SV_Sava_7

SV_Sava_6

SV_Sava_5

SV_Sava_4

SV_Sava_3

SV_Sava_2