Одржана Светосавска академија 2017.

У организацији СПКД “Просвјета” Гацко, свечаном академијом у Парохијском дому, јуче је по пети пут обиљежен дан посвећен заштитнику школства –најчувенијем принцу српског рода, Светом Сави. Свечаност је почела симболичним појањем химне Средње музичке школе из Требиња, а настављена је исто тако, симболично – пјесмом и стиховима ученика основне и средње школе из Гацка.  

Да је Светосавље и обавеза и одговорност да дјецу подижемо у том духу и да их научимо љубави, током своје бесједе, подсјетио је декан Богословског факултета у Фочи, професор др Дарко Ђого. „Светосавље је покошена ливада, светосавље је трудна жена, светосавље је прочитана књига. Светосавље није велика, а празна ријеч, светосавље је корак у животу који се испуњава и који омогућава да стопе, дух и благослов Светог Саве иду даље кроз вријеме“, истакао је Ђого.

На академији, већ традиционално су награђени најуспјешнији ученици, који су пером и кистом исписали и на платну стварали најбоље радове на овогодишњу тему Просвјетиног конкурса, под називом „Свети Сава – Духовни и свејтовни узор“.  У конкуренцији литерарних радова, прво мјесто припало је Ивани Лажетић, ученици СШЦ „Перо Слијепчевић“ Гацко. Друга је била Катарина Шкиљевић, такође ученица СШЦ „Перо Слијепчевић“, док је треће мјесто припало Луки Максимовићу ученику ОШ ,,Цар Константин” из Ниша.

У конкуренцији ликовних радова, на првом мјесту нашла се Сандра Дивљан, ученица СШЦ „Перо Слијепчевић“ Гацко, док је на другом мјесту био Благан Говедарица, ученик основне школа ,”Свети Сава” Гацко.

Светосавско саборовање уједно је била и прилика да се Просвјетиним признањем награди и ученик Владан Гргур и његова професорица Лаура Достинић, за освојено треће мјесто на републичком такмичењу из физике. Све награде уручио је предсједник СПКД Просвјета, Радомир Вучковић.

У умјетничком дијелу програма, учествовали су ученици ОШ „Свети Сава“ Гацко и СШЦ „Перо Слијепчевић, који су  захвалност првом српском учитељу и заштитнику школства исказали пјесмом, и рецитацијама.

Спонзори овогодишње академије били су Општина Гацко, Рудник и Термоелектрана Гацко, „Термоградинг“, „Антикорозија“ и „Културно-спортски“ центар Гацко.

Медијски покровитељи били су Радио Гацко, Херцег ТВ и Сајт Општине Гацко.