Одржана свечаност у славу патријарха Павла

Синоћ је у Парохијском Дому у Гацку по други пут организована свечаност у славу благопочившег патријарха српског Павла. Академија је почела појањем хора Музичке школе “Свети Роман Мелод”, а потом је бесједу о патријарху Павлу говорио, проф. др Дарко Ђого.

“Патријарх Павле је био човјек који је у свом животу остварио све хришћанске идеале одједном. Имао је тај печат који је остварио у бићу српског народа, али живимо у неком међувремену између његовог упокојења и његовог прослављања као светитеља. Докле год њега славимо имамо мјерило живота, којег врло често нисмо достојни”, рекао је Ђого.

Предсједник СПКД “Просвјета” Гацко, Радомир Вучковић, истакао је да је манифестација посвећена патријарху Павлу покренута у Чачку, а да се још одржава у Кућинцима у Хрватској, у Гацку, Никшићу и Призрену на Косову и Метохији.

Ученик СШЦ „Перо Слијепчевић“ из Гацка, Илија Ћоровић, говорио је стихове Бећковићеве пјесме “Тетка” која освјетљава дјелић биографије и дјелић душе патријарха Павла.

На академији организатори су уручили награде по претходно расписаном Конкурсу за најљепши ликовни и литерарни рад на тему “Патријарха Павле”, као и награду за најљепши резбарени крст.

Према одлуци жирија, прва награда за најљепши резбарени крст припала је студенту Угљеши Скоку из Чајнича. На другом мјесту се нашао ученик СШЦ “Перо Слијепчевић” из Гацка, Раде Мастиловић. У конкуренцији ликовних радова, прво мјесто је добио ученик СШЦ Благоје Говедарица. На другом мјесту се нашла Сандра Дивљан студент из Гацка, док се на трећем мјесту нашла ученица СШЦ Андреа Додеровић.

Према одлуци жирија, прва награда за најбољи литерарни рад
ове године је изостала. Друга је припала Анђели Прстојевић ученици СШЦ “Перо Слијепчевивић” Гацко, а трећи је био ученик ОШ “Свети Сава” Гацко Огњен Бошковић.

Током вечери, захвалница и признање уручени су и Музичкој школи “Свети Роман Мелод” из Гацка.

Организатори манифестације били су СПКД “Просвјета” и “Културно – спортски центар” Гацко.