Одржана свечана академија посвећена обиљежавању дана Светог Саве

У организацији СКПД „Просвјета“,ОШ „Свети Сава“ и СШЦ „Перо Слијепчевић“ из Гацка синоћ је у препуној сали Дома културе, одржана Светосавска академија.

Као и прошле године академија је почела Химном Светом Сави у извођењу хора музичке школе „Свети Роман Мелод“, под диригентском палицом Боја Милошевића.

О Светосављу је бесједио Игуман Данило из манастира Светог Саве под Орлином. “Све што чинимо данас, чинимо из љубави према Св. Сави. Гдје је љубав, тамо је и Христос и свеци и анђели, а порука Св. Саве је да се слога врати у српски народ” рекао је Игуман Данило.

На овој свечаности, награђени су најбољи ученици, наставници и професори, који су својим учењем, залагањем и напорним радом заузели највећа мјеста на Републичким такмичењима у протеклој школској години. Просвјетина признања уручио је начелник општине Гацко, Милан Радмиловић, а награђени су ученици: Стефан Окиљевић, Драженко Сикимић, Огњен Достинић, Ивана Беатовић, као и наставници: Радојка Гутовић, Миланка Окиљевић и Драгомир Лажетић.

Проглашени су и побједници литерараног и ликовног конкурса Просвјете на тему „Светосавље”, а признања је уручио предсједник СПКД „Просвјета“ Радомир Вучковић. Прву награду за најбољи литерарни рад добила је Ивана Беатовић из Гацка, другу Лука Максимовић из Ниша, а трећа награда отишла је у руке Тамари Зеленовић, такође из нашег града.

За најбољи ликовни рад, прву награду је добила Ивана Беатовић, другу Сандра Дивљан, док је трећу награду добио Стефан Дука из Берковића.

У умјетничком дијелу програма, учествовали су хор музичке школе „Свети Роман Мелод“, Жељко Касап-глумац Народног позоришта РС, ученици основне и средње школе и гуслар Никола Бошковић.

У склопу светосавских свечаности јуче је у основној и средњој школи скромно обиљежен празник Светог Саве, нашег просвјетитеља, творца државе, српске цркве и градитеља школа.

Подијелите вијест