Održana sjednica Izvršnog savjeta Saveza opština Istočne Hercegovine

Juče je u kabinetu predsjednika SO-e Gacko održana 41. sjednica Izvršnog savjeta Saveza opština Istočne Hercegovine.

Sjednicu je otvorio predsjednik Saveza opština, Milan Radmilović.

Na sjednici je razmatrano šta je urađeno u proteklom periodu, predstavljen niz individualnih zahtjeva kao i prijedlog Budžeta za 2013. godinu. Najviše vremena je utrošeno na temu poljoprivrede i njenog razvoja. Dogovoreno je da se od jeseni u Trebinju otvori agro-mediteranski smjer Poljoprivrednog fakulteta.

Načelnici su se dogovorili da u okviru svojih opština sa  mrežom srednjih škola  rade na tome da u svakoj opštini bude otvorena srednja poljoprivredna škola, i da se radi na osposobljavanju zadrugarstva u oblasti poljoprivrede.

„Napravićemo jednu krovnu zadrugu na nivou Hercegovine. Sve opštine iz svog budžeta izdvajaju  sredstva za razvoj poljoprovrede. Napravićemo jedinstven koncept, prema podneblju i prema klimi, jer je na malom prostoru Hercegovine raznolika klima. Gornja Hercegovina je pogodna za razvoj stočarstva, a donja Hercegovina za mediteranske kulture i pčelarstvo. U budućem periodu napravićemo značajniji okvir za razvoj poljoprivrede, kao razvojne šanse Hercegovine“, istakao je Radmilović.

Na sjednici je velika pažnja posvećena i pitanju oko kupovine Herceg televizije. Načelnici su pokazali veliku spremnost da Hercegovina dobije svoju televiziju. S obzirom da je ova  televizija trenutno u privatnom vlasništvu, dogovoreno je da se pravnim putem ispita imovina kao i frekvencija ove televizije, te da će konačna odluka biti donesena u Ljubinju.

nacel_1

nacel_3

nacel_4 

Подијелите вијест