Одржана шеста редовна сједница СО-е Гацко

Шесту редовну сједницу  СО-е Гацко, која је одржана јуче, 26. септембра 2013. године, отворио је предсједник СО-е Јован Ковачевић, у присуству секретара СО-е Драгана Јегдића, замјеника начелника општине Гацко Радоице Антуновића, начелника одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности Драгана Паповића, службеника за односе са јавношћу и представника Радио Гацка.

На сједници је разматрано 30. тачака дневног реда.

Након усвајања записника са претходне скупштине, уводну ријеч о Извјештају извршења Буџета општине Гацко за 2012. годину дао је начелник одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности, Драган Паповић. Од укупно планираних прихода буџета 2012. године у износу од 12.847.649,00 КМ, остварени су укупни приходи мањи од планираних, у износу од КМ 12.352.943,00.

Паповић је нагласио да су најзначајнији порески приходи од индиректних пореза, који се иначе из године у годину смањују, а наплаћени су у износу од 2.792.838,00 КМ или 100,26 % у односу на планиране.

Са 10 гласова „за“, Извјештај о извршењу Буџета општине Гацко за 2012. годину је усвојен.

Извјештај о раду Општинске борачке организације Гацко за 2012. годину изазвао је дужу дискусију одборника. Сви одборници су били сагласни да је извјештај опширан и квалитетно урађен. У вези са поменутим извјештајем, донешена су два закључка у циљу потпуног запошљавања чланова породица погинулог борца.

Извјештај о раду и коришћењу средстава заједничке комуналне потрошње за 2012. годину, ЈП „Комус“ а. д. Гацко прихваћен је одборничком већином.

Уз све похвале досадашњем директору, Бранки Миљуш, Извјештај о раду ЈУ „Дјечији вртић“ Гацко за школску 2012/2013. Годину, и финансијски план за 2014. годину, одборничком већином је усвојен.

Одборници су једногласно прихватили Информацију о стању у области основног образовања и васпитања у општини Гацко у школској 2012/2013. години са Приједлогом мјера, основне школе „Свети Сава“, као и Информацију о стању у области средњег образовања и васпитања у општини Гацко у школској 2012/2013. години са Приједлогом мјера, СШЦ „Перо Слијепчевић“ Гацко.

Једногласно је прихваћен и Пиједлог Одлуке о оснивању Територијалне ватрогасне јединице Гацко. Овом одлуком оснива се Територијална ватрогасна јединица Гацко као посебна унутрашња организациона јединица Административне службе општине Гацко.

Одборници су једногласно прихватили приједлог Одлуке о измјенама Одлуке о комуналним таксама.

Једногласно је прихваћен и приједлог Одлуке о заштити водних објеката „Базен Михољаче“ „Самобор“ и „Кула II“ у Гацку, као и приједлог Одлуке о накнади штете на пољопривредном земљишту, настале изливањем канализације.

Са 14 гласова „за“, прихваћен је и приједлог Одлуке о висини накнаде за 1 м2 закупљеног градско – грађевинског земљишта. Овом одлуком утврђује се годишња висина накнаде за 1 мградског – грађевинског земљиштана којем постоје привремени пословни и гаражни објекти, ћији ће износ зависити од градске зона у којој се објекти налазе.

На јучерашњој сједници, одборници су једногласно прихватили и Одлуку о расписивању Јавног конкурса за земљиште, за постављање привремених објеката – типа киоск. Начелник одјељења за просторно планирање и цивилну заштиту, Алекса Зеленовић, присутнима је објаснио које су градске локације у питању (по зонама), као и почетну цијену за 1 м2  градског грађевинског земљишта.

Одборници су једногласно прихватили Приједлог Одлуке о установљењу сталне награде „Повеља Свети Сава“ за ученика генерације Основне школе „Свети Сава“ Гацко. Осим Повеље, награда се састојати и од новчаног дијела у износу од 500 КМ, као и право на стипендију током редовног средњошколског образовања.

Скупштинском већином разријешени су чланови Управних одброра Јавних установа, чије је оснивач општина Гацко. На приједлог Комисије, одборничком већином изабрани су нови чланови Управних одбора, с тим што ће се расписати нови конкурс за  Управне одборе ЈУ који су остали непотпуни.

На шесетој редовној сједници, разријешени су директори следећих јавних установа: Дјечији вртић Гацко, Информативно-културни центар, Културно-спортски центар, Туристичка организација Гацко, Народна библиотека као и ЈЗУ „Проф. др Саво Бумбић“. Именовани су и нови директори, с тим што су у ЈУ Туристичка организација Гацко и ЈУ Информативно – културни центар именовани досадашњи директори тих установа, дипломирани новинар, Босиљка Глушац и дипломирани економиста, Радован Окиљевић.

За директора Дјечијег вртића изабран је професор математике, Милета Давидовић. За директора Културно – спортског центра, скупштинском већином изабрана је магистар наука социјалног рада, Анђелка Бољановић. Одборничком већином, за директора ЈЗУ „Проф. др Саво Бумбић“ изабрана је др медицине, Вера Говедарица.

С обзиром да на скупштини није извршено именовање директора Народне библиотеке, на приједлог комисије, Клуб одборника СДС-а предложио је Милицу Лажетић за в.д. директора ове установе, што је усвојено одборничком већином.

На скупштини у ријешени и пристигли имовинско-правни односи.