Одржана радионица “Механизми за транспарентну додјелу средстава организацијама цивилног друштва”

У намјери да представници локалне самоуправе унаприједе своја знања и вјештине у вези са принципима и примјеном ЛОД методологије, али и да се припреме за успјешно кориштење финансијске помоћи и средстава из домаћих и међународних извора финансирања, у општини Гацко организована је радионица на тему “Механизми за транспарентну додјелу средстава организацијама цивилног друштва из општинских и градских буџета – ЛОД методологија и њена примјена“.

Учесницима радионице представљене су основе и принципи ЛОД методологије, очекивања али извјесни проблеми који се могу јавити током њене примјене.

ЛОД методологија има за циљ да пружи подршку јединицама локалне самоуправе да усмјере средства јавне потрошње намијењена организацијама цивилног друштва кроз пројектни приступ стварним потребама, објаснио Горан Ракић, координатор РеЛОаД пројекта.

Радионицу, којој су присуствовали представници десетак ОЦД и удружења са подручја Гацка, организовао је Савез општина и градова Републике Српске, у сарадњи са Развојним програмом уједињених нација (UNDP), а у оквиру пројекта „Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану – “ReLOaD2”.

Ријеч је о пројекту који има за циљ јачање партнерства између локалних самоуправа и цивилног друштва, учешће младих у друштвеним дјелатностима, бављењу омладинском политиком, као и ширење модела транспарентног финансирања цивилног друштва из буџета локалних самоуправа.

Подијелите вијест