Одржана прва радионица у оквиру пројекта “Припрема произвођача за процес брендирања гатачког кајмака”

Удружење произвођача гатачког кајмака данас је одржало прву у низу радионица које се организују у оквиру пројекта “Припрема произвођача за процес брендирања гатачког кајмака”.

Пројекат се проводи кроз Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану2 (РеЛОаД2), који финансира Европска унија (ЕУ), а имплементира Развојни програм уједињених нација (УНДП) и суфинансира Општина Гацко.

Кајмак је оно по чему је наш крај препознатљив, а процес брендирања је неопходан како би га на адекватан начин представили свијету, рекао је начелник општине Гацко, Огњен Милинковић, који је поздравио присутне.

“Ништа од тога не би било да није вас произвођача. Имамо добру шансу и на добром смо путу да остваримо циљ, који на крају треба да има и адекватну цијену”, казао је Милинковић.

Он је подсјетио на расположивост Општине да помогне у пуном капацитету и пружи неопходну подршку како би се дошло до крајњег циља.

Данашњом првом радионицом начињен је и први корак у том смислу, казала је предсједник Удружења, Драгана Миловић.

“Ово је прва радионица са нашим предавачима који су дошли из Бањалуке. То су професори и доктори са Пољопривредног факултета, који су дио нашег пројектног тима. Циљ нам је успоставити сљедивост и то је тај први корак који иде ка брендирању гатачког кајмака. То значи праћење процеса производње, мапирање газдинстава, броја грла од којих се добија млијеко, исхрана, све до коначног производа о чему ће детаљно говорити наши професори кроз четири радионице које смо планирали пројектом. То је први услов да би касније могли ићи у заштиту”, казала је Миловић, која је уједно и координатор на пројекту.

Она је истакла да је посјећеност радионици била велика, али и да се оне организују у корист како чланица Удружења, тако и саме локалне заједнице.

“Наше чланице својим радом стварају производ који на овакав начин покушавамо заштитити. Међутим, важно је и за саму општину, јер је у Стратегији развоја предвиђена заштита географског поријекла гатачког кајмака”, казала је Миловић, истичући да је то дуг, али уз подршку и упорност, достижан процес.

Супић Милена, једна од учесница радионице која се дуги низ година бави процесом производње кајмака, каже да је чула много корисних ствари и допунила своје дугогодишње искуство. Изразила је наду да ће пројекат угледати свјетло дана.

Подсјећамо, Удружење произвођача гатачког кајмака основано је крајем прошле године, са основним циљем заштите гатачког кајмака.

Подијелите вијест