Oдржана промоција књиге “Знамените личности и јунаци у Огледалу српском”

У читаоници Народне библиотеке у Гацку синоћ је одржана промоција књиге „Знамените личности и јунаци у Огледалу српском“ аутора др Љубомира Милутиновића и др Будимира Алексића. Књига је изашла у издању Института за српску културу Никшић.

Професор др Љубомир Милутиновић је истакао да је Огледало српско припремљено 1845. године, а штампано је у марту 1846. године и књига садржи 61 пјесму.

„Огледало српско је једна велика ризница, једно велико богатство епске поезије и тематски је везана за Црну Гору, њену борбу и њену слободу“, додао је Милутиновић.

Будимир Алексић је рекао да је њихова намјена била да дају у виду лексикона попис свих историјских личности и епских ликова које су опјеване у пјесмама сакупњеним у овој Његошевој збирци.

„Ту се могу наћи основни биографски подаци о сваком јунаку до којих је до сада наука дошла, или у којим пјесмама се помињу у Огледалу српском“, додао је Алексић.

О књизи су још говорили професор Радмило Маројевић и професор Мирослав Додеровић.

Професор др Будимир Алексић је Народној библиотеци  Гацко поклонио 45 књига, а директор библиотеке Радомир Вучковић уручио му је Захвалницу.

У програму су учествовали и наши пјесници, Драгица Ивановић и Јован Делић, као и млади гуслар Милош Лучић. Током вечери, наш суграђанин Милосав Рончевић учесницима је уручио поклон-портрете са ликовима знаметнитих јунака.

Организатори вечери су били ЈУ „Народна библиотека“ Гацко и СПКД „Просвјета“ Гацко у сарадњи са Институтом за српску културу Црне Горе из Никшића.