Одржана Петнаеста редовна сједница СО Гацко

Данас је одржана Петнаеста редовна сједница Скупштине општине Гацко коју је отворио предсједник СО-е Јован Ковачевић, у присуству секретара Драгана Јегдића, начелника општине Гацко Милана Радмиловића, начелника Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности, Драгана Паповића, начелника Одјељења за просторно планирање и цивилну заштиту, Алексе Зеленовића, начелника Одјељења за инспекцијске послове Драгице Јововић, службеника за односе са јавношћу и Радио Гацка.

На сједници је разматрано 11. тачака дневног реда.

Прије усвајања дневног реда, одборници опозиције напустили су скупштинско засједање након што нису изгласани пријелози клуба одборника СНСД који су се односили на разрјешење начелника Одјељења за просторно планирање и цивилну заштиту општине Гацко и разматрање стања у предузећу “Водовод” Гацко.

Скупштина је наставила са радом у кворуму од 10 одборника.

У наставку рада једногласно су усвојени најважнији документи за општину Гацко – Извјештај о извршењу Буџета општине за период јануар – септембар 2018. године, Нацрт Ребаланса буџета за 2018. годину и Нацрт Буџета општине Гацко за 2019. годину. Уводна образложења по овим тачкама дао је начелник Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности, Драган Паповић. 

Буџет општине Гацко за период јануар – септембар 2018. године извршен је у износу од 8.915.612,00 КМ или 90,10 % у односу на планиране приходе. Паповић је подсјетио да по основу ренте предузеће РиТЕ Гацко закључно са октобром мјесецом ове године Општини дугује око 604 хиљаде КМ.

“Након деветомјесечног обрачуна Извршења буџета за 2018. годину, констатовано је да су се стекли услови за ребаланс буџета општине Гацко који износи 11 милиона 399 хиљада и 700 КМ”, рекао је Паповић и истакао да се много не разликује ни Нацрт буџета општине за 2019. годину.

“Претпоставља се да ће буџетски приходи Општине Гацко расти у однос на буџет који смо до сада имали, па ће буџет за 2019. годину износити око 10 милиона 104 хиљаде КМ, или за 2% више од планираног ове године, те и да ће порески приходи расти за 7%”, рекао Паповић, подсјећајући да се пред одборницима налази радни материјал у виду нацрта који је подложан измјенама кроз Јавну расправу која ће се одржати у четвртак, 6. децембра са почетком у 11. часова.

(Напомена: Поменути документи са свим појединостима и детаљима биће доступни у картици Документи – Буџет, на нашем Сајту).

Одборници Вера Тепавчевић и Коста Милићевић поставили су питање до када ће бити измирена дуговања по основу гранта предузећу “Водовод” и зарађена дуговања радницима “Комуса”. Паповић је појаснио да према “Водоводу” Општина нема значајнијих дуговања, те да ће до краја године по основу фактура које буду пристизале бити све и исплаћено.

“Када је у питању “Комус”, на основу Програма јавне комуналне потрошње за ову годину планирано је 330 хиљада марака. За десет мјесеци, ово предузеће је наплатило око 15 хиљада више, а јутрос је уплаћено нових 95 хиљада. Дакле, до сада је уплаћено 410 хиљада закључно са данашњим даном”, рекао је Паповић, напомињући да у будуће како буду пристизали приходи тако ће бити и отплаћен остатак дуга према овом предузећу.

На данашњем засједању, углавном без дискусије усвојени и прихваћени су Програм коришћења средстава остварених по основу накнада од експлоатације минералних сировина за 2019. годину, План утрошка средстава по основу накнада од пожара за 2019. годину, Приједлог Одлуке о установљавању општинских награда и признања, Приједлог Одлуке о утврђивању критеријума за избор и именовање органа у јавним установама чији је оснивач општина Гацко, Приједлог Одлуке о измјенама Одлуке о усклађености акта о оснивању Центра за социјални рад Гацко као и Приједлог Одлуке о управљању, грађењу, реконструкцији, одржавању и заштити локалних и некатегорисаних путева, улица у насељу и путних објеката на њима.

На крају засједања јавности и одборницима обратио се начелник општине Милан Радмиловић, који је поводом кризе у предузећима “Водовод” и “Комус” истакао да ће се у наредном периоду вршити консолидација у овим предузећима и тражити прихватљива рјешења како не би дошло до отпуштања радника. 

Постављено је и једно одборничко питање.