Одржана Једанаеста редовна сједница СО Гацко

Једанаесту редовну сједницу Скупштине општине Гацко, која је одржана јуче, отворио је предсједник СО-е Јован Ковачевић, у присуству замјеника начелника Радоице Антуновића, секретара Драгана Јегдића, начелника Одјељења за општу управу Зорице Супић, начелника Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности, Драгана Паповића, начелника Одјељења за просторно планирање и цивилну заштиту Алексе Зеленовића, начелника Одјељења за инспекцијске послове Драгице Јововић, службеника за односе са јавношћу и Радио Гацка.

На сједници је разматрано 11 тачака дневног реда.

На почетку је једногласно усвојен Записник са Десете редовне сједнице Скупштине општине Гацко одржане дана 28.02.2018. године.

Са 10 гласова за и 8 против, прихваћена је Информација о стању у области пољопривредне дјелатности са Приједлогом мјера за бржи развој пољопривредне производње. Уводна излагања о Информацији, детаљно је изложио је начелник Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности, Драган Паповић. Према његовим ријечима, у протеклој години у АПИФ – у је било регистровано 566 пољопривредних газдинстава, а највећи приходи се остварују од сточарске производње. Посебан значај имају говедарство и овчарство, а према евиденцији Ветеринарске станице Гацко на подручју општине било је 3.500 грла крава. Производња крављег млијека је најзаступљенија пољопривредна производња у пољопривредним газдинствима. Откуп млијека у 2017. години од пољопривредних произвођача вршила су два субјекта – мљекаре „Пађени“ на Планој која је од 263 пољопривредна произвођача са подручја наше општине откупила 2.739.920 литара, што је више него у прошлој години и мљекара „Глоговац“ из Невесиња која је од 12 наших произвођача откупила 85.530 литара млијека.

Једногласно је прихваћен Извјештај о раду Јавне установе Центар за социјални рад Гацко за 2017. годину и Програм рада са финансијским планом за 2018. годину. Иако похваљен у смислу рада социјалних радника, према ријечима директора Ранка Мастиловића, Извјештај даје претпоставку лоше демографске слике, економске ситуације, која узрочно дјелује на повећање броја корисника, односно лица у стању социјалне потребе.

Скупштинска већина усвојила је и Извјештаје о раду за 2017. годину Јавних установа Информативно – културни центар Гацко, Културно – спортског центра Гацко, Туристичке организације општине Гацко, са Програмима рада и финансијским планвима ових установа за 2018. годину.

Једногласно је усвојен и Приједлог Календара дешавања у култури у општини Гацко за 2018. годину, који ће се наћи на нашем сајту.

Једногласно је усвојен и Приједлог Одлуке о додјели општинских признања. Због преданог и истрајног дугогодишњег рада на очувању српске епске традиције и постигнутих резултата у раду, Повељом општине Гацко биће награђено Удружењу гуслара и епских пјесника „Тешан Подруговић“ Гацко. За остварене резултате у спорту, и постигнуте резултате у привредном развоју општине, Плакета Свете Тројице биће уручена кик-боксеру Урошу Мучибабићу и приватном предузећу „Милица“ из Гацка. Ова признања ће бити уручена на дан славе општине Гацко, Тројичин дан, а уручиће их Начелник општине.

Информација о тренутном аерозагађењу на подручју општине Гацко јуче није прихваћена. Усвојена су два закључка. Један се тиче израде Студије утицаја стања животне средине на здравље људи, а Скупштина је закључила и да ће захтијевати од надлежних Републичких органа да изврше контролу испуњености услова за рад из еколошке дозволе предузећа РиТЕ Гацко.

Ријешена су два питања имовинско-правних односа, а одборничких питања није било.

Подијелите вијест