Održana jedanaesta redovna sjednica gatačkog parlamenta

Skupština opštine Gacko održala je jedanaestu redovnu sjednicu na kojoj je razmatrano 16 tačaka dnevnog reda.

Informacija o poslovanju RiTE Gacko za 2009. god. izazvala je veliku pažnju.

Odbornici su se usaglasili da skupština treba da dobije informacije o dešavanjima na RiTE, kao i odgovore na pitanja šta je bilo u priči sa ČEZ-om i kakve će posledice biti posle presude.

Odbornik Zoran Marković, inače, izvršni direktor za organizaciono-tehničke poslove u RiTE , dao je  iscrpno objašnjenje na sva pitanja.

„Angažovana je advokatska kancelarija koja će zastupati naše interese. Nismo pesimisti. U jugoistočnoj Evropi ne postoji perspektivnije ležište za izgradnju. Što se tiče uglja, po mišljenju stručnjaka, biće ga najmanje u narednih 50 god.

Blok I ima uredno snadbijevanje uglja i sada i u budućem periodu. Odgovorno tvrdim da je stabilan rad energetskog bloka I.“ , istakao je Marković.

Odbornici su usvojili Izvještaj o radu Načelnika opštine i Administrativne službe opštine Gacko za 2009. god. kao i izvršenje Budžeta opštine Gacko za period 01.01 do 31.03.2009. godine.

Odbornici opozicije su smatrali da ključni problemi ovog grada nisu riješeni, dok su odbornici vladajuće koalicije ocijenili da je izvještaj sveobuhvatan i iz godine u godinu sve bolji i bolji.

Načelnik opštine, Milan Radmilović je naglasio da je težište na ravnomjernom razvoju sela i grada i da će značajna sredstva u ovoj godini biti uložena u rekonstrukciju vodovodne mreže.

Pohvaljen je izvještaj o radu Crvenog krsta Gacko za 2009. godinu.

Na dnevnom redu se našla Informacija o stanju korišćenja sredstava zajedničke komunalne potrošnje za 2009. god. JP “Komus” Gacko i izvještaj o radu OBO Gacko. Diskutovalo se kako riješiti pitanje zapošljavanja djece poginulih boraca i invalida od prve do četvrte kategorije.

Bez veće rasprave usvojena je Informacija o plasiranim kreditima opštine Gacko za 2009. god. Nove banke a.d. Banja Luka; Prijedlog odluke o upisnim područjima za učenike OŠ u opštini Gacko; kao i Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o visini zakupnine za poslovne prostore kojima raspolaže opština Gacko

Informacija o stanju na evidenciji nezaposlenih Biroa Gacko  vraćena je na doradu.

Usvojen je prijedlog Odluke o visini boravišne takse.

Za privremeni boravak u hotelima, pansionima, sobama za iznajmljivanje, apartmanima i kućama za odmor na području opštine Gacko plaća se boravišna taksa u iznosu od 2KM po noćenju, pod istim uslovima za domaće i strane goste.

Jednoglasno je usvojen nacrt Lokalnog Ekološkog Akcionog Plana (LEAP) opštine Gacko za period 2010-2015 god.

LEAP prvi put na jednom mjestu identifikuje ekološke probleme i nedostatke, predlaže mjere za njihovo uklanjanje i ukazuje na nove mogućnosti vođenja politike zaštite i unapređenja životne sredine u našoj zajednici.

Kreiranjem LEAP-a utvrđeni su problem i prioriteti u opštini Gacko i određene mjere koje je potrebno poduzeti.

Na sjednici je vladala radna i tolerantna atmosfera.

 

 

Подијелите вијест