Održana javna tribina “Opštine-prijatelji djece”

tr_9

U okviru programa “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini”, UNICEF i Udruženje INFOHOUSE, juče su u SO-e Gacko organizovali Javnu tribinu, pod nazivom  „Opštine-prijatelji djece“. Učenica Milica Klarić je uvodnim riječima otvorila tribinu, nakon čega je prisutne pozdravio načelnik opštine Gacko, Milan Radmilović.

Predstavnica UNICEF-a u BIH, Ann-Clair, je izrazila zadovoljstvo što se nalazi u našoj opštini. Riječima podrške je pozdravila rad djece, istaknuvši da su uklanjanjem tektonskih barijera već krenuli u realizaciju projekta.

Cilj javne tribine bio je jasno iznošenje mišljenja i stavova djece o problemima u lokalnoj sredini u kojoj odrastaju, te su, kroz mnogobrojna pitanja odraslima, jasno uputili poruku šta je to što je potrebno kako bi ostvarili neka od osnovnih dječjih prava: pravo na igru, zdravlje, obrazovanje, zaštitu, pravo na informisanje, pravo na slobodu misli itd.

Srednjoškolci i osnovci, kao moderatori ove tribine, iznijeli su aktuelne probleme sa kojima se svakodnevno susreću u našoj opštini, a koje je potrebno hitno riješiti. Kao jedan od njih, naveli su problem maloljetničke delikvencije kao i problem zavisnosti od psihoaktivnih supstanci.

Na pitanja mladih su odgovarali načelnik opštine Gacko Milan Radmilović, kandidat za načelnika opštine Branko Govedarica, sekretar opštine Gacko Dragan Jegdić, kao i direktor Centra za socijalni rad Ranko Mastilović. Učešće u debati su uzeli i roditelji, nastavnici, predstavnici policije i ostali predstavnici opštine.

Projekat “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini” zajednički je projekat EU i UNICEF-a. Cilj projekta je da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite, te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica.

tr_8

tr_7

tr_6

tr_5

tr_4

tr_3

tr_2

tr_1

tr_0

 

 

Подијелите вијест