Održana Javna tribina o procesu ustavnih promjena u BiH

javna_tribina

Javna tribina o procesu ustavnih promjena u BiH na temu „Ustavnom reformom ka socijalnoj državi i socijalnoj pravednosti“ održana je u petak u maloj Sali SO-e Gacko, a u oganizaciji Foruma građana Tuzla.

Uvodnu riječ na Javnoj tribini dao je predsjednik Foruma građana Tuzle, Vehid Šehić, istaknuvši da postojeća ustavna rješenja ne garantuju jednakopravnost građana u ostvarivanju prava koja su im garantovana prihvaćenim međunarodnim ugovorima, ratifikovanim od strane BiH, a naročito onim ugovorima kojima se osigurava socijalna pravda i socijalna pravednost za građane, iz kojih razloga BiH mora biti definisana i kao socijalna država, što inicira dopune postojećeg Ustava BiH.

Šehić je obrazložio i prijedloge o promjenama u sistemu obrazovanja, da se ojača sindikalna povezanost, o solidarnosti klasnih razlika kao i svim drugim anomalijama u Ustavu BiH, posebno ističući nužnost promjene formulacije entiteta. Naime, po Ustavu BiH ima tri ravnopravna naroda, srbi, bošnjaci i hrvati i ostali. Po Šehićevim riječima nacionalne manjine kroz Ustav moraju dobiti jednake šanse i mogućnosti kao i tri naroda.

Kroz tribinu je kao poseban problem istaknuta i situacija o stranačkom zapošljavanju, kako u Domu naroda, Ustavnom sudu tako i u svim institucijama BiH, gdje bi se kroz ravnopravnost i jednakost pri zapošljavanju vratilo dostojanstvo i osjećaj vrijednosti čovjeka.

Javnoj tribini su prisustvovali radnici opštine, predstavnici nekih Javih ustanova, nekolicina obornika i predstavnik Radio Gacka.

Подијелите вијест