Oдржана јавна расправа о Нацрту одлука о одређивању радног времена угоститељским објектима и предузетницима који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност на подручју општине Гацко

У сали Скупштине општине Гацко, данас је одржана јавна расправа о Нацрту одлуке о одређивању радног времена угоститељских објеката на подручју општине Гацко и одлуке о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност на подручју општине Гацко.

Јавној расправи су у својству предлагача одлука присуствовали представници из одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности општине Гацко, в.д. начелник одјељења Миливоје Бољановић и ССС за самостално предузетништво Јелена Вуловић. На расправи су учешће узели и представници из одјељења за инспекцијске послове општине Гацко, одборници клуба СНСД-а, послодавци у име трговинских дјелатности и власници угоститељских радњи.

Према ријечима ССС за самостално предузетништво, Јелене Вуловић, када су у питању угоститељски објекти, врсте услуге преноћишта, изнијете су примједбе на проблем нерегистрованих преноћишта и селективних примјена прописа везаних за рад угоститеља, што се углавном односило на рад инспекцијских служби.

„Изнесен је приједлог да се у Одлуку о одређивању радног времена угоститељских објеката унесе одредба која ће децидније регулисати радно вријеме угоститељских објеката врсте кафе бар – ноћни клуб“, истакла је Вуловић.

Представници угоститеља су имали примједбе на приједлог да се ограничи рад на дане празника Бадњи дан, Божић и Велики петак и дат је приједлог да на Божић радно вријеме буде од 13.00 до 01.00 час, а на Бадњи дан од 07.00 до 23.00 часа.

Испред клуба одборника СНСД-а предложено је да се Одлуком о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност на подручју општине Гацко обухвате месаре и стоматолошке ординације, као и приједлог да радно вријеме недјељом буде од 08.00 до 15.00 часова, са дежурствима у времену од 15.00 до 21.00 час.

Такође, дат је приједлог да на дане републичких празника који се празнују два дана, први дан у времену од 08.00 до 11.00 часова раде прехрамбене трговине и апотеке, а на други дан празника да то буде у времену од 08.00 до 15.00 часова.

Истакнута је и потреба да се регулишу дежурства апотека недјељом.

„Након расправе о радном времену трговина недјељом постигнут је неки оквирни споразум да радно вријеме буде од 08 до 13 часова, с тим да је остављена могућност увођења дежурстава“, потврдила је Вуловић.

Расправи нису присуствовали представници радника из поменутих дјелатности па смо остали ускраћени за њихова мишљења и евентуалне примједбе и приједлоге.