Одржана Јавна расправа о Нацрту буџета општине Гацко за 2024. годину

Кабинет начелника општине Гацко у сарадњи са Одјељењем за привреду, финансије и друштвене дјелатности, закључио је дводневну Јавну расправу о Нацрту буџета општине Гацко за 2024. годину. 

Буџетом општине Гацко за 2024. годину планирана су средства у износу од  13.828.000 КМ.

Начелник општине Гацко др Огњен Милинковић поздравио је велико интересовање грађана и истакао да Општина организује јавне расправе са циљем да чује јавност, како би размотрили њихове потребе и на најбољи могући начин расподијелили средства.

„Буџет за 2024. годину је дијелом потрошачки јер већи проценат иде за плате. То је замјерка Министарства финансија које је дало сагласност на Нацрт буџета уз напомену да се смање средства на ставци личних примања.

У протеклом периоду, дошло је до значајног смањења. 1. јануара 2021. године имали смо 226 плата, а са данашњим даном имамо 139. Морамо и даље радити у том правцу и ослободити одређена средства. Постоји могућност за одређени број отпремнина од стране Владе РС, као што је урађено у општини Билећа“, рекао је начелник Милинковић.

Учесници Јавне расправе изнијели су низ примједби и сугестија на документ. Сви буџетски корисници истакли су потребу за више новца него што им је нацртом овог документа планирано. Како су рекли, недостају средства за исплату плата запосленим.

Било је приједлога за санацију и асфалтирање путева у селима Драмешина, Улиње и Сливља.

Представници спортских клубова нису задовољни износом од 250.000 КМ који се издваја за спорт.

Синдикат запослени локалне самоуправе општине Гацко имао је примједбе у вези ниске цијене рада и планираних средстава за исплату топлих оброка.

Између осталог, учесници јавне расправе тражили су да се изједначи цијена рада за све буџетске кориснике.

Сва питања, приједлози и захтјеви биће узети у разматрање, рекао је начелник Милинковић. Документ ће се доградити према инструкцијама са јавне расправе, како би на најбољи могући начин распоредили средства.

Након сагласности надлежног Министарства, документ иде у даљу скупштинску процедуру.

Јавној расправи присуствовали су представници јавних предузећа, установа и удружења који се финансирају из буџета Општине, представници Синдикалних организација, грађани и одборници.