Одржана годишња скупштина Општинске борачке организације Гацко

Годишња извјештајна скупштина Општинске борачке организације Гацко одржана је у петак, 15. априла у сали Скупштине општине Гацко.

Након усвојеног дневног реда, једногласно је усвојен записник са скупштине ОБО Гацко, која је одржана 28. маја 2021. године.

Једногласно је усвојен и извјештај о раду Општинске борачке организације Гацко за претходну годину, са финансијским извјештајем.

Приоритетна питања којима се бавила Борачка организација Гацко у  2021. години била су помоћ породицама погинулих и заробљених бораца, РВИ и демобилисаним борцима Одбрамбено – отаџбинског рата Републике Српске. Један од кључних задатака је запошљавање борачких категорија, а приоритет су дјеца погинулих бораца.

Предсједник Скупштине БО Гацко, Алекса Слијепчевић, рекао је да су сумирајући резултате рада у 2021. години констатовали да је то била година у којој су се коначно запослила сва дјеца погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата РС из Гацка.

“У 2021. години на списку незапослене дјеце погинулих бораца налазило се њих четворо и свима је ријешено питање запослења. Мислимо да смо међу ријетким, а можда и једина Општина у Републици Српској која је ријешила овај проблем. У наредном периоду настојаћемо да запослимо један број дјеце РВИ и незапослене демобилисане борце ВРС”, истакао је Слијепчевић.

Замјеник предсједника радног предсједништва ОБО Гацко, Синиша Бољановић, рекао је да реализација плана рада Борачке организације Гацко не би дала резултате без потпуне сарадње са органима локалне власти и привредним субјектима општине Гацко.

“Ми смо озбиљна борачка организација, радили смо институационално и одговорили на многе изазове. Постигнути су добри резултати што се тиче запошљавања, али поред приоритетних категорија, ми желимо да се вреднују и остале категорије. У прошлој години на адресу Општине Гацко упутили смо значајан број писмених препорука за новчане и друге врсте помоћи и све препоруке су позитивно ријешене. Борачка организација је захвална свима оним који имају разумијевања према проблемима са којима се свакодневно суочавају и вјерујемо, да ће и убудуће та сарадња бити добра, ако не и боља, а све са заједничким циљем да живот најзаслужнијих категорија становништва учинимо достојним човјека”, закључио је Бољановић.

Поред Општине Гацко, што је, како кажу, кључно у раду Борачке организације Гацко, истичу добру сарадњу са руководством и Синдикатом Рудника и Термоелектране, као и са Домом здравља „Проф. др Саво Бумбић“.

Предсједник Kоординационог одбора Борачке организације за регију Источне Херцеговине, Слободан Илић, говорио је о активностима овог одбора у протеклој години.

Према ријечима Илића, рад Координационог одбора одликовало је јединство, а сачињавају га 32 члана. Одржано је девет редовних и једна телефонска сједница. Реаговали су благовремено на све актуелне догађаје који су били везани са Борачку организацију РС и демобилисане борце.

“Сви закључци који се доносе презентују се на сједницама Предсједништва Скупштине Борачке организације Републике Српске „из прве руке“, јер је предсједник Регије члан Предсједништва БОРС-а”, рекао је Илић и додао да није задовољан реализацијом њихових захтјева од стране Владе Републике Српске.

На дневном реду, нашао се и план рада Борачке организације за 2022. годину, који је такође, једногласно усвојен.

Поред редовних активности које су планиране за наредни период, донешен је закључак да се упути иницијатива Скупштини општине Гацко, за изградњу заједничког спомен обиљежја за 70 жртава са четири стратишта из 1941. године.

На крају засједања, за члана предсједништва Борачке организације изабран је Синиша Милошевић.

Подијелите вијест