Одржана Дванаеста редовна сједница СО-е Гацко

Јуче је у сали Скупштине општине Гацко одржана Дванаеста редовна сједница Скупштине општине коју је отворио предсједник СО-е Јован Ковачевић, у присуству секретара Драгана Јегдића, замјеника начелника општине Радоице Антуновића, начелника Одјељења за општу управу, Ранка Марковића, начелника Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности, Драгана Паповића, начелника Одјељења за просторно планирање и цивилну заштиту, Алексе Зеленовића, начелника Одјељења за инспекцијске послове Драгице Јововић, ресорног референта Бране Бухе, службеника за односе са јавношћу и Радио Гацка.

На сједници је разматрано 16. тачака дневног реда.

На почетку засједања, усвојени су записници са десете и једанаесте редовне сједнице које су одржане 03.06., односно 12. 06. 2014. године. Анализа стања у области пољопривредне дјелатности са приједлогом мјера за бржи развој пољопривредне производње, усвојена је са 10 гласова ЗА. У Анализи је наведено да је на основу општинског Правилника о додјели субвенција у сточарству, 138 пољопривредних произвођача са подручја наше општине добило субвенције из Буџета Општине у укупном износу од 156.684,35 КМ, док је у 2013. години за пољопривредне произвођаче Министарство додијелило подстицајна средства у износу од 178.212,00 КМ. Начелник Одјељења за за привреду, финансије и друштвене дјелатности, Драган Паповић, објаснио је да је у поменутој Анализи надлежно Одјељење дало довољан број мјера из којих се могу направити квалитетни програми.

Скупштинском већином прихваћена је Информација о стању локалних путева и улица (изградња и одржавање) и других јавних објеката од значаја за општину Гацко за 2013. годину, као и Приједлог Одлуке о разврставању локалних путева и улица на подручју општине Гацко. Одборници су били сагласни са чињеницом да је Општина Гацко једна од ријетких општина која је инвестирала у асфалтирање локалних путева, те да се у наредном периоду обрати пажња на асфалтирање путева у слабије насељеним селима. На иницијативу одборника, Скупштина је једногласно усвојила и Закључак да Одјељење за просторно планирање и цивилну заштиту и Кабинет начелника Општине, направе план санације путева у селима гдје су путеви оштећени воденим бујицама.

Након дуже дискусије, са 10 гласова ЗА, усвојен је и Извјештај о снабдијевању грађана Гацка питком водом са Приједлогом мјера. Према ријечима в.д. директора, Горана Лучића, али како и стоји у Извештају, највећи проблем овог предузећа је тешка економска ситуација, због пада прихода од питке воде.

На Скупштини је са 12 гласова ЗА, усвојен Извјештај о раду ЈП „Комус“ А.Д. Гацко о коришћењу средстава заједничке комуналне потрошње за 2013. годину. У Извјештају се наводи да је пословање овога предузећа у протеклом периоду било позитивно. У вези са овом тачком, а на приједлог одборника Милана Гутовића, Скупштина је усвојила Приједлог закључка Пројекта управљања чврстим отпадом са рециклажним двориштем.

Скупштинском већином усвојен је Извјештај о раду Земљорадничке задруге Гацко за 2013. годину, као и Информација о здравственом стању сточног фонда општине Гацко за 2013. годину овлашћеног ветеринарског инспектора.

Информација о броју незапослених на евиденцији Бироа Гацко, оцијењена је као непотпуна и непрецизна, те је Скупштина била сагласна да се поменути материјал врати на дораду, и да се тражи цјеловитија и потпунија информација.

Као комплетан и похвалан, на Скупштини је усвојен Извјештај о раду Борачке организације за 2013. годину. У извјештају су, између осталог, наведена приоритетна питања којима се ОБО Гацко бавила током 2013. године, а која се односе на унапређење материјалног положаја и социјалне заштите, те регулисање правне, здравствене и инвалидске заштите борачких категорија. Према ријечима предсједника предсједништва ОБО, Славка Атељевића, ова питања ће бити приоритет и у наредном периоду, а све у сарадњи са Општином Гацко, РиТЕ Гацко и осталим привредним субјектима.

На јучерашњој сједници, усвојен је и Извјештај о раду Општинске организације Црвеног крста за 2013. годину. Именовани су чланова Одбора за жалбе општине Гацко, а извршено је и именовање директора ЈУ „Центар за социјални рад“.

Подијелите вијест