Održana dvadesetprva redovna sjednica SO-e Gacko

Dvadesetprvu redovnu sjednicu SO-e Gacko, koja je održana 28.10.2011. godine, otvorio je predsjednik SO-e Luka Aćimović u prisustvu zamjenika načelnika Radoice Antunovića, sekretara Dragana Jegdića, službenika za odnose sa javnošću i predstavnika CRI-a, OSCE-a i Radio Gacka.

Na dnevnom redu našlo se 11 tačaka dnevnog reda.

Informacija o radu za 2010. god. i prvih 6 mjeseci 2010. god. Policijske stanice Gacko i Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Gacko jednoglasno su prihvaćene.

Na osnovu analiziranih uporednih pokazatelja stanja bezbjednosti, ostvarenih rezultata rada, iskazanog osjećaja subjektivne i objektivne bezbjednosti građana, kako stoji u informaciji – stanje bezbjednosti se može ocijeniti kao “zadovoljavajuće”.

Policijska stanica za bezbjednost Gacko pokriva kompletnu putnu mrežu na području opštine Gacko, s tim da istovremeno pokriva i dionicu magistralnog puta M-20 Kobilja Glava-Korita na području opštine Bileća, te dionicu magistralnog puta M-6/1 Crni Kuk-MEL Bišina, na području opštine Nevesinje, koja se, zbog nedostatka vozila, pokriva prosječno jednom sedmično, dok je ostatak vremena, po dogovoru pokriva PS Nevesinje. “Što se tiče problema signalizacije, poslali smo dopis gdje tražimo da se postavi 70 znakova u opštini, a takođe smo inicirali da se uradi trotoar od benziske pumpe do naselaja Voćnjak, a sve u cilju poboljšanja bezbjednosti saobraćaja”, istakao je Siniša Adžić.

Jednoglasno su prihvaćene i informacije o stanju u osnovnom i srednjem obrazovanju na području opštine Gacko u školskoj 2010/2011. god. kao i izvještaj o radu Javne ustanove “Dječiji vrtić” Gacko.

“Dječiji vrtić” Gacko ima kapacitet 120 mjesta, a u objektu tokom godine boravilo je 123 djece raspoređenih u 3 vaspitno-obrazovne grupe vrtićkog uzrasta i jednoj grupi produženog boravka. “Izvještaj je precizan i detaljan i iz njega se mogu vidjeti sve aktivnosti ustanove. Dječiji vrtić je ponos Gacka a jedan od dokaza je i zadovoljstvo roditelja koji imaju samo riječi hvale za ovu ustanovu,” složili su se odbornici.

OŠ “Sveti Sava” u Gacku raspolaže sa dvije devetorazredne škole (Gacko i Avtovac) i pet petorazrednih škola (Fojnica, Nadanići, Dobrelji, Dulići i Brljevo). “Važno je napomenuti zabrinjavajuću činjenicu da je broj upisanih učenika iz godine u godinu u stalnom padu. Imamo situaciju da je centralna škola u Gacku preopterećena brojem učenika viših razreda, a škola u Avtovcu ima smanjen broj učenika. Razlog ovoga je bilo nepoštovanje upisnog područja, pa djeca sa terena zaobilaze školu u Avtovcu i upisuju se u školu u Gacku. Odlukom SO-e Gacko od 31.05.2010 god. precizirano je svako upisno područje, koju je škola prihvatila i striktno se pridržava” – navodi se u izvještaju OŠ “Sveti Sava”.

U SŠC “Pero Slijepčević” školska 2010/2011 godine upisalo se 483 učenika u 21 odjeljenje. Kraj nastavne godine 478 učenika, 5 učenika se prepisalo u druge škole ili ispisalo iz škole. Odličan uspjeh postiglo je 83 učenika, vrlo dobar uspjeh 169 učenika, dobar 161 učenik, dovoljan uspjeh 63 učenika.

 

Na dnevnom redu se našla i Informacija o stanju u oblasti javnog prevoza u opštini Gacko – A.D. “Jugoprevoz” Gacko. “Jugoprevoz” Gacko obavlja prevoz putnika na republičkim redovima vožnje Gacko-Nevesinje, Gacko-Trebinje i Trebinje-Bijeljina. Međunarodni redovi vožnje su: Nevesinje-Beograd, Trebinje-Zrenjanin, Nevesinje-Podgorica, Gacko-Podgorica i Gacko-Nikšić. Odbornici su pohvalili izvještaj istaknuvši sažetost i jasnost istog.

Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjena Regulacionog plana “Kanal” kao i Prijedlog Odlike o davanju zemljišta u zakup u funkciji privremenih gradilišnih objekata za izvođenje radova na projektu “Trajno rješavanje klizišta Čemerno” su jednoglasno usvojeni.

Značajno je napomenuti da je, kao i na prethodnim sjednicama, vladao vrlo korektan odnos između odbornika.