Одржана Двадесет трећа редовна сједница СО Гацко

Данас је одржана 23. редовна сједница Скупштине општине Гацко. Сједницу је отворио предсједник СО-е Јован Ковачевић, у присуству потпредсједника Косте Милићевића, секретара Драгана Јегдића, замјеника начелника општине Гацко Радоице Антуновића, начелника Одјељења за просторно планирање и цивилну заштиту Алексе Зеленовића, начелника Одјељења за општу управу Зорице Супић, начелника Одјељења за инспекцијске послове Драгице Јововић, службеника за односе са јавношћу и Радио Гацка.

На дневном реду нашло се 10. тачака.

На почетку засједања није уважен захтјев Синдикалне организације ЈП “Водовод” а.д. Гацко, која је упућивањем дописа тражила да се на дневном реду нађе тачка о стању у овом предузећу. Према ријечима предсједника Скупштине општине Гацко, Јована Ковачевића, разматрајући приспјели захтјев, колегијум СО је закључио да се нису стекли услови да се поменута тачка уврсти у дневни ред, с обзиром на то да за исту није припремљен материјал.

Одборници опозиције навели су низ замјерки на предложени дневни ред. Подржали су Захтјев синдикалне организације предузећа “Водовод”, и између осталог, тражили да се због процедуралних пропуста са дневног реда повуку тачке 3. и 9. Одборник СНСД Синиша Шуковић, тражио је да се у дневни ред уврсти тачка о формирању три анкетна одбора за Јавна предузећа “Водовод” и “Комус”, који би прикупљали информације о раду ових предузећа, али и анкетни одбор који би радио на прикупљању информација о кршењу права радника у појединим предузећима и установама на подручју општине.

Услиједило је гласање, па је потребну подршку добио приједлог да се са дневног реда повуче тачка која се односила на Календар дешавања у култури.

Након што захтјеви опозиције нису усвојени, одборници СНСД, СП и ДЕМОС напустили су данашње скупштинско засједање.

Са 10 гласова “за” усвојен је дневни ред са 9. тачака.

Након краће паузе, једногласно је усвојен Записник са претходног засједања, а потом и Извјештај о раду Скупштине општине Гацко за 2019. годину. Програмом рада Скупштине општине Гацко за претходну годину планирано је разматрање 52 тачке, од којих је реализовано 47. У протеклој години одборници су усвојили 30 одлука и 61 закључак.

Једногласно је усвојен Извјештај о раду радних тијела Скупштине општине Гацко за 2019. годину. Констатовано је да су радна тијела која су имала кворум засиједала редовно. У вези са Извјештајем о раду Комисије за борачка питања, замјеник начелника општине Гацко, Радоица Антуновић, истакао је да брига Борачке организације за дјецу палих бораца није престала и да су активности и даље у току по питању запошљавања дјеце из ових категорија. Локална заједница испоштовала је све досадашње захтјеве Борачке организације, а двоје дјеце из борачке популације добиће посао у наредном периоду.

Са 10 гласова “за” усвојена је Информација о раду Савјета мјесних заједница за 2019. годину. Горан Сарић, члан Савјета МЗ, рекао је да Савјети мјесних заједница добро функционишу, редовно одржавају састанке на којима се разматрају инфраструктурни пројекти, изградња путева, санација мостова и дотрајалих зграда, чишћење ријека, канала и водопојилишта и социјалне потребе грађана. Наведени су и приоритетни планови за наредни период.

Једногласно је усвојен и приједлог Одлуке о Стратегији развоја локалних путева и улица у насељу на подручју општине Гацко за период 2018 – 2028. година. Овај документ ће се наћи на нашем сајту.

Са 10 гласова “за” усвојен је и Нацрт Одлуке о начину организовања, управљања и коришћења јавних паркиралишта у општини Гацко.

Одборници скупштинске већине данас су усвојили и приједлог Студије оправданости отварања Дневног центра за стара лица или Дома за стара лица, као и приједлог за унапређење пронаталитатне политике на подручју општине Гацко.

Двадесет треће редовно засједање Скупштине општине Гацко завршено је без одборничких питања.