Održana deseta redovna sjednica gatačkog Parlamenta

Skupština opštine (SO) Gacko održala je desetu redovnu sjednicu na kojoj su razmatrane 24 tačke dnevnog reda.

Donesena je odluka o privremenom finansiranju potreba budžeta opštine Gacko za period od 01.04. do 30.06.2010.godine. Na predhodnoj sjednici koja je održana krajem decembra 2009 godine, SO Gacko je donijela odluku o kreditnom zaduženju opštine u iznosu od 3.000.000 KM, a za šta je potrebna saglasnost  Vlade Republike Srpske. Pošto Vlada RS za ova tri mjeseca na upućeni zahtjev nije odgovorila, odlučeno je da se sačeka konkretan odgovor Vlade, a nakon toga donese budžet.

Odbornici su usvojili izvještaj o radu SO Gacko za 2009 godinu. Na dnevnom redu su bili izvještaji korisnika budžeta opštine , i to: Centra za socijalni rad, Radio Gacka, Kulturno-sportskog centra, Dječijeg vrtića i Turističke organizacije.

Slušaoci su mogli pratiti direktan prenos sjednice na talasima radio Gacka.

Prihvaćena je informacija koja se odnosi na plan rada Šumske uprave Gacko za 2010 godinu, čiji bi konačni rezultat trebao da bude posao ovog preduzeća u vrijednosti od 1.370.000 maraka.

SO je usvojila Strategiju komunikacije opštine Gacko, koja predstavlja prvi korak na uspostavljanju bolje komunikacije na relaciji lokalna uprava-mediji-građani.

Donesena je odluka o ustanovljavanju i dodjeli opštinskih nagrada i priznanja. Na prijedlog nadležne skupštinske komisije odlučeno je da se kao opštinska priznanja ustanove Povelja opštine Gacko i Plaketa Svete Trojice, a koje će se dodjeljivati pojedincima, preduzećima, udruženjima građana i sl., za rad i djela koja zaslužuju opšte isticanje i priznanje.

Odbornici su usvojili Regulacioni plan “Centar 2”, kao i Regulacioni plan “Klinje”.

Usvajanje Regulacionog plana “Klinje” je posebno značajno jer su investitori pokazali veliku zainteresovanost za ulaganje na pomenutom području.

Ovim planom je na terenu oko jezere Klinje predviđena izgradnja više turističko-ugostiteljskih objekata, VIP hotela, etno sela, terena za rekreaciju, staza za jahanje i uređenje plaže.

Donesena je odluka o raspisivanju Javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora Centra za socijalni rad i Narodne biblioteke.

SO je donijela zaključak o umanjenju plata funkcionera opštine Gacko za 17,4 posto, poštujući preporuke Vlade RS, a uzimajući u obzir smanjenje prihoda budžeta usljed djelovanja ekonomske krize.

Usvojena je odluka o umanjenju koeficijenta koji određuju visinu stipendije za 10 posto. Cilj ove odluke je da svi studenti iz opštine Gacko koji ispunjavaju opšte uslove dobiju stipendiju, a njihov broj prelazi 200.

Odlučeno je da opština Gacko pristupi izradi prostornog plana “Gornja Drina”. Ova odluka je značajna jer je pomenutim prostornim planom koji obuhvata opštine iz gornjeg drinskog sliva , predviđeno da rubni dijelovi opštine Gacko pripadnu Nacionalnom parku Sutjeska. Riješeni su svi dospjeli imovinsko pravni odnosi, a nakon nekoliko postavljenih odborničkih pitanja zaključena je deseta redovna sjednica Skupštine opštine Gacko.

 

Подијелите вијест