Oдржана 46. Регионална сточна изложба у Гацку

На сточној пијаци у Гацку јуче је одржана 46. по реду Регионална сточна изложба приплодних грла говеда, оваца, свиња, коња и паса, а највише пажње и ове године привукла је Гатачка корида. Поред излагача из Гацка, учествовали су излагачи из Требиња, Невесиња и Билеће, а према оцјени организатора изложен је отприлике исти број грла као и претходних година.

Општина Гацко обезбиједила је новчане награде у укупном износу од 13.950,00 КМ за најбоља грла по категоријама и то је једна од стимулативних мјера за унапређење сточарства.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, пожелио је добродошлицу излагачима и посјетиоцима и изложбу прогласио отвореном.

“Правилником о подстицајима у пољопривреди из буџета општине се сваке године издвајају значајна средства за пољопривреду. Поред тога, подржавамо важан пројекат генотипизације гатачког говечета, а и ове године суфинансираћемо набавку стеоних јуница”, рекао је Милинковић и додао да је ово прилика да покажемо оно најбоље што пољопривреда у Гацку има.

Доцент доктор Јелена Никитовић из Института за генетичке ресурсе Бања Лука, истакла је да јој је велика част што је по други пут предсједник комисије за оцјену говеда на највећој Регионалној изложби у Републици Српској.

“Ове године, у договору са члановима комисије, предност ће имати грла која су ушла у пројекат и која носе титулу чистог гатачког говеда. Имамо велику подршку од Општине Гацко и Министарстава пољопривреде за даљи рад и даље пројекте које спроводимо у овој општини, а везани су за грла гатачког говеда”, потврдила је Никитовић.

У  области говедарства је додијељено 36 награда, из овчарства 18, док је за најбоља грла коња додијељено 11 награда. У области свињогојства додијељено је пет награда. Три награде отишле су у руке власницима паса. За гатачку кориду додијељена је једна награда.

Списак награђених власника грла можете погледати кликом ОВДЈЕ.

Изложба је одржана квалитетно у организацоном дијелу, закључак је комисије која је оцјењивала изложена грла говеда. Квалитет грла је био задовољавајући, посебно евидентан у категорији крава до 10 година старости, те младих до 6 мјесеци узраста. Бикови су били у доброј кондицији, а сва грла су изузетно добро припремљена за изложбу. Предност су имала грла која су имала преко 90% аутохтоности расе гатачко говедо.

На овогодишњој изложби могли су се видјети одлични примјерци колекција оваца и јагњади, али и приплодних грла свиња.

„Припремљеност грла је из године у годину све боља, нарочито код појединих излагача. Кондиција изложбених грла је генерално добра, а прави показатељ јесте да грла нису ни мршава, а ни дебела и можемо слободно рећи поред изложбене кондиције присутна је и товна и расплодна кондиција“, потврдила је стручна комисија.

Комисија савјетује сточаре да максимално користе своја стечена искуства и буду отворени за додатну едукацију како би ублажили штетне утицаје на сточарску производњу.

Сточна изложба завршена је традиционалном коридом на којој су учествовала три бика тежине преко 700 kg, док у  категорији малих бикова није било борбе.

Осим наградног фонда општине Гацко у износу од 13.950,00 КМ, и ове године је трговачка радња „Симовић комерц“ обезбиједила ваучере за 100 kg сточне хране.

Генерални покровитељ изложбе била је Општина Гацко, у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и Земљорадничком задругом “Гацко”.

Подијелите вијест