Одржана 45. Регионална сточна изложба у Гацку

На сточној пијаци у Гацку јуче је одржана 45. по реду регионална сточна изложба приплодних грла говеда, оваца, свиња, коња и паса, а највише пажње привукла је Гатачка корида. И поред лошег времена изложба је окупила велики број излагача из херцеговачке регије и шире, а према оцјени организатора изложено је отприлике исто грла као и претходних година.

И ове године Општина Гацко обезбиједила је вриједне награде за најбоља грла по категоријама, у укупном износу од 13.950,00 КМ.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, пожелио је добродошлицу излагачима и посјетиоцима и изложбу прогласио отвореном.

“Општина Гацко обезбиједила је новчане награде за најбоља грла и то је једна од стимулативних мјера за унапређење сточарства. Овдје видимо квалитетна грла, велика је конкуренција јер је Гацко сточарски крај и комисија ће сигурно имати пуне руке посла“, рекао је Милинковић и додао да ће Општина Гацко и даље помагати oву грану пољопривреде.

Доцент доктор Јелена Никитовић из Института за генетичке ресурсе Бања Лука истакла је да је веома поносна што се оваква манифестација већ 45. пут одржава у Гацку.

„Задовољство ми је и велика част што сам ове године била предсједник комисије за оцјену говеда. Ово је постала највећа сточна изложба у Херцеговини и срећна сам што ћу својим знањем моћи да допринесем оваквом догађају значајном за Гацко, Херцеговину и Републику Српску“, истакла је Никитовић.

Према њеним ријечима, посјећеност је била добра, изложена грла су у доброј кондицији, ухрањена и фенотипски у типу гатачког говеда.

Никитовић се осврнула на пројекат генотипизације гатачког говечета који се спроводи другу годину у општини Гацко, а подржан је од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и општине Гацко.

„У првој фази урађена је анализа 300 грла гатачког говеда, те се наставило са активностима на терену. Циљ пројекта је да се уради генотипизација свих грла гатачког говеда, да се грла преко 90% аутохтоности узгајају и размножавају под посебном пажњом и надзором. План је да се грла заштите, а домаћини тј. власници таквих грла новчано стимулишу, а општина Гацко је новчано стимулисала домаћине који су власници грла са преко 90% аутохтоности. Након генотипизације ићи ће се у правцу брендирања гатачког кајмака добијеног од млијека аутохтоних једини гатачког говеда, а све то искористити за промоцију општине Гацко, повезивањем пољопривреде и туризма“, закључила је Никитовић.

Из области говедарства додијељено је 36 награда, из овчарства 17, док је за најбоље коње додијељено шест награда. Из области свињогојства додијељено је осам награда, за изложбу паса три награде, а за Гатачку кориду додијељене су двије награде.

Према оцјени комисије, изложба је одржана квалитетно у организационом дијелу, а квалитет грла је био задовољавајући, посебно евидентан у категоријама јуница, како младих до шест мјесеци узраста, тако и код старијих категорија грла која су у типу гатачког говечета. Животиње су биле добро припремљене за изложбу и у кондицији. Предност су имала грла која су имала преко 90% аутохтоности расе гатачко говече.

“Потребно је константно радити на промоцији битности очувања гатачког говечета. Што се тиче говеда осталих раса неопходно је нагласити да се мора пазити да се грла не мијешају са грлима гатачког говеда и да се на тај начин покуша спасисти изворност аутохтоних гена”, општи је закључак Комисије.

На овогодишњој изложби могли су се видјети одлични примјерци колекција оваца и јагњади.

“Што се тиче саме припремљености грла, из године у годину је боља и ако је у 2021. години била велика суша што није погодовало за добру припрему оваца, ипак су гатачки пољопривредници припремили јако добре колекције оваца. Овнови су били у доброј приплодној кондицији, а заступљене су расе праменка и оплемењена праменка различитих сојева”, потврдила је стручна комисија.

На изложби је представљено седам излагача свиња. Препорука комисије узгајивачима је да у наредним годинама заступљеност свиња буде већа. Као и у другим Општинама и у Гацку је коњарство заступљено као хоби, а на изложби је представљено шест излагача коња.

Сточна изложба завршена је традиционалном коридом у којој је учествовло шест бикова и то три мања бика тежине до 700 и три већа тежине преко 700 килограма.

Осим наградног фонда општине Гацко у износу од 13.950,00 КМ, ове године је трговачка радња „Симовић комерц“ из Гостинца обезбиједила ваучере за тону сточне хране.

Покровитељи манифестације били су Општина Гацко, Земљорадничка задруга Гацко и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.