Одржана 44. Регионална сточна изложба у Гацку

Јуче је на сточној пијаци у Гацку одржана је 44. Регионална сточна изложба говеда, оваца, свиња, коња и паса, као и традиционална Гатачка корида.

Овогодишњу изложбу је отворио замјеник начелника општине Гацко, Радоица Антуновић.

И ове године Општина Гацко је обезбиједила вриједне награде за најбоља грла у укупном износу од 13.950,00 КМ.

Ове године комисија је имала посебно тежак задатак да се одлучи за најбоље примјерке у категоријама говеда, оваца, свиња, коња и паса. Према њиховој општој оцјени, изложба је бројала квалитетна, и за разлику од претходне године, добро припремљена и уредна грла из различитих категорија.

У категорији говеда, према оцјени комисије овогодишња изложба је била једна од најбољих које су одржане у последњих неколико година. Висок квалитет грла посебно је био забиљежен у категорији јуница. У овој категорији, бикови у типу сивог гатачког говечета били су добри, оцјена је комисије, а био је примјетан и велики број нових излагача са веома добрим грлима.

У категорији приплодних грла оваца, према оцјени комисије изложбене колекције су биле веома доброг квалитета. Могли су се видјети сјајни примјерци оваца и јагњади. Све више узгајивача оваца развија свијест да грла добро припреме пред изложбу. На изложби су биле заступљене расе, праменка и оплемењена праменка различитих сојева.

Када је у питању категорија приплодних грла свиња, на изложби је представљено само пет излагача. Изложбене колекције су биле доброг квалитета, а нека од препорука комисије односила се на то да произвођачи приликом одабира грла раздвајају наследне грешке и оне које су настале због неправилности узгоја.

Када је у питању коњарство, комисија је закључила да је код нас као и у другим општинама коњарство заступљено као хоби. На изложби је представљено осам излагача коња.

Изложба је завршена традиционалном борбом бикова, након чега су додијељене награде најбољим фармерима, махом из наше општине.

Покровитељи манифестације били су Општина Гацко, Земљорадничка задруга Гацко и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Подијелите вијест