Одржана 43. Регионална сточна изложба у Гацку

И поред лоших временских услова, јуче је на сточној пијаци у Гацку одржана је 43. Регионална сточна изложба говеда, оваца, свиња, коња и паса. Гатачка корида, као, по многима, најзанимљивији дио сајма, ове године је изостала јер пријављених бикова за борбу није било.

Сајам је отворио начелник Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности у општини Гацко, Драган Паповић. “Скоро пола вијека да траје овај сајам. Излагачима желим пуно успјеха, а сви они су већ побједници самим тим што су са нама овдје”, рекао је Паповић. 

Истичући да пољопривреда у Гацку још увијек добро живи, те да је избор грла изузетно добар и квалитетан, испред Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, фармере је поздравио др. пољопривредних наука, Миљан Ербез. 

И ове године Општина Гацко је обезбиједила вриједне награде за најбоља грла у укупном износу од 13.950,00 КМ. Према ријечима фармера са подручја Гацка, број излагача иако нешто мањи, бројао је она најквалитетнија и најбоље припремљена грла, па је комисија имала тежак задатак да изабере она најбоља.

У категорији говеда, према оцјени комисије, општи је утисак да су грла говеда која су била изложена, била у добро до веома доброј квалитетно – приплодној кондицији у већини категорија. Категорија јуница старијих од 12 мјесеци је била лошије кондиције. Додатно код женских одраслих грла – категорија крава била је изражена диспропрционалност вимена, код најмање 25% изложених грла. Кад су у питању мушка грла, бикови су у свим катергоијама били изнад просјека, а 75% грла је екстеријерно задовољавала критерије за бикове у типу гатачког говечета.

У категорији приплодних грла оваца, а према оцјени комисије, могли су се видјети сјајни примјерци колекција оваца и јагњади. Изложбене колекције су биле веома доброг квалитета, а кондиција изложбених грла је генерално добра. Што се тиче саме припремљености грла, из године у годину је боља. Колекције су биле релативно уједначене и грла су била у изложбеној кондицији. На изложби су заступљене расе, праменка и оплемењена праменка различитих сојева.

Када је у питању коњарство, комисија је закључила да је код нас као и у другим оштинама, коњарство заступљено као хоби. На изложби су представљена четири излагача коња.

Изложбене колекције приплодних грла свиња биле су доброг квалитета. На изложби је представљено пет излагача свиња, а комисија је препоручила узгајивачима да у наредним годинама заступљеност свиња буде већа. 

Изложба је завршена додјелом награда најбољим фармерима, махом из наше општине.

Покровитељи ове манифестације били су Општина Гацко, Земљорадничка задруга Гацко и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Списак награђених власника

Подијелите вијест