Одржан скупштински Колегијум: Осма редовна сједница планирана 25. новембра

У кабинету предсједника Скупштине општине Гацко, данас је одржан Колегијум пред Oсмо редовно засједање скупштине, које је планирано за четвртак, 25. новембар.

Представници политичких странака усаглашавали су дневни ред, који ће имати 17 тачака.

На овој сједници, одборници ће разматрати Приједлог ребаланса буџета општине Гацко за 2021.

Начелник Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности, Миливоје Бољановић, рекао је да је након усвојеног нацрта, документ био на јавној расправи.

„Примједбе из Мишљења Министарства финансија Републике Српске уграђене су у ребаланс. Након јавне расправе извршене су одређене корекције. Нема пуно измјена у односу на нацрт. Са усвајањем  документа стичу се услови за одређене активности, првенствено плаћања према радницима, регрес за текућу годину, као и подстицаји за пољопривреднике“, појаснио је Бољановић.

Одборници ће разматрати и Нацрт буџета општине Гацко за 2022. годину.

Према ријечима Бољановића, дата је процјена могућих прихода који се очекују за наредну годину, процјена расхода и како их дијелити и укупна средства која остају за инвестиције.

„То је полазни материјал који треба дорађивати, а добићемо и Мишљење Министарства финансија“, рекао је Бољановић.

Након усвајања поменутог документа, услиједиће јавна расправа гдје ће сви заинтересовани грађани моћи дати своје приједлоге, примједбе и сугестије.

Предсједник СО-е Гацко, Рајко Паповић, позвао је све одборнике да активно учествују у изради поменутог документа да би добили што бољи модел приједлога буџета.

На дневном реду, наћи ће се и Приједлог Одлуке о фонду стамбених јединица социјалног становања, Приједлог Одлуке о висини закупнине за коришћење стамбених јединица социјалног становања и Приједлог Одлуке о поступку субвенционисане закупнине.

Начелник Одјељења за општу управу, Ранко Мастиловић, објаснио је да је свака локална заједница дужна да донесе ове одлуке и да формира Фонд социјалног становања.

„Социјално становање није само збрињавање социјално угрожених категорија, него и свих осталих лица која нису стамбено ријешена. Општина доноси одлуку са колико стамбених јединица располаже и начин на који ће се дати у закуп. Одлуком о субвенционирању закупнине Општина доноси одлуку о плаћању закупнине лицима која то сама не могу извршити“, појаснио је Мастиловић и додао да ће наредни корак бити израда Стратегије социјалног становања.

Одборници ће се, између осталог, изјаснити и о Приједлогу Рјешења о именовању Комисије о одређивање локације за депонију комуналног отпада, али и Приједлогу Рјешења о именовању Комисије за одређивање назива улица, тргова и дијелова насељених мјеста.

Одборници су данас једногласно прихватили предложени Дневни ред, а Осмо редовно засједање биће одржано у сали Скупштине општине са почетком у 10 часова.

Подијелите вијест