Одржан састанак са власницима угоститељских објеката, дате препоруке за рад у новим околностима

У понедељак, 11. маја, у Гацку почињу радити фризерске радње и угоститељски објекти у складу са закључцима Кризног штаба општине Гацко, а према упутствима и мјерама које прописује Институт за јавно здравство Републике Српске.

Тим поводом, данас је одржан састанак са власницима угоститељских објеката са подручја наше општине, с циљем упознавања мјера које је потребно да проводе. Замјеник начелника општине Радоица Антуновић,  начелник одјељења за инспекцијске послове Драгица Јововић и командир Полицијске станице Данило Мрковић дали су основне препоруке за рад у новонасталим околностима.

У сврху релаксације мјера које су на снази, а како би се спријечило или смањило преношење вируса, неопходна је примјена доле наведених мјера како би се дјелатности и привредни субјекти вратили у функцију и били на услузи грађанима.

 • Организовати рад искључиво у баштама објеката;
 • Радно вријеме треба да буде омогућено од седам до 19 часова;
 • Столови у башти се постављају тако да постоји дистанца од два метра између особа које сједе за различитим столовима;
 • За једним столом максимално могу сједити три особе осим ако се не ради о члановима једног домаћинства;
 • Обезбјеђење дезинфекције руку на улазу у башту;
 • Одржавање физичке дистанце особља од два метра;
 • Коришћење маски и рукавица од стране особља и корисника;
 • Пиће и храну треба платити на мјесту које је одвојено од мјеста за издавање/преузимања наруџбе: једна особа преузима наруџбу и наплаћује, а друга издаје наручено. Уколико то није могуће организовати, запослени морају обавезно између наплате и издавања наруџбе дезинфиковати руке и пулт на коме се врши истовремено наплата и издавање наруџбе.
 • Пожељно кориштење једнократних чаша и другог посуђа;
 • Обавезна дезинфекција столова послије одласка сваког госта, а дезинфекција простора, површина и санитарних чворова најмање два пута дневно, по потреби и чешће;
 • Потребно је осигурати придржавање највиших хигијенских стандарда у складу са препоруком Института за јавно здравство Републике Српске.

Угоститељи су изразили забринутост о исплативости посла док објекти не буду отворени у потпуности. Према ријечима замјеника начелника општине, Радоице Антуновића, општина ће пратити рад угоститељског сектора и по потреби обезбиједити помоћ за мјесец мај, у зависности од тога шта ће Влада предузети по том питању.

Подсјећамо, у циљу ублажавања посљедица ширења епидемије изазване вирусом корона, начелник општине Гацко, Милан Радмиловић, 16. априла донио је Одлуку о финансирању 50% минималне нето плате за мјесец март 2020. године, свим радницима угоститељског сектора у општини Гацко, којима је изречена забрана обављања дјелатности.