Одржан састанак о процедури израде катастра паше, пашног реда и фенолошке карте

Процедура израде катастра паше, пашног реда, фенолошке карте и регулација изгона покретних пчелињака на територију општине Гацко, биле су теме радног састанка, који је у сарадњи са Удружењем пчелара организовало Одјељење за привреду, финансије и друштвене дјелатности општине Гацко.

Небојша Авдаловић, испред организатора састанка, казао је да је током протекле године извршен преглед стања локалне заједнице о броју кошница, домаћих и покретних пчелињака. Како је истакао, забиљежен је укупан број од 6 хиљада и 500 заступљених пчелињака, од чега домаћих има 3,5 хиљада, док је покретних 3 хиљаде. Сви подаци користиће се за израду Правилника о држању пчела и катастру пчелиње паше, који још увијек, према његовим ријечима, не постоји.

“Наш циљ је да утврдимо број кошница по хектару, по једној мјесној заједници. У протеклом периоду, успјешно смо прикупили све потребне податке, који ће бити релевантни за Правилник који још увијек није званично донесен, а који је прописан на основу Закона о пчеларству”, рекао је Авдаловић, додајући да је урађен и Атлас медоносног биља, као својеврсна анализа услова који утичу на почетак пчелиње паше.

Секретар Удружења пчелара, Гордан Самарџија, рекао је да се чека на израду фенолошке карте, која ће знатно растеретити пчеларе, направити одређени ред, али и мапирати просторе предвиђене за пчелињу пашу. До тада, примјењиваће Закон о пчеларству Републике Српске, што је и један од закључака данашњег састанка, каже Самарџија.

“Обавијестићемо сусједне општине о овој нашој одлуци, како би нам до средине марта доставили повратну информацију од својих чланова, да ли су заинтересовани за догон пчела у нашу општину. Израдом ове карте растеретићемо оне просторе који су преоптерећени великим бројем кошница, јер имамо и оних простора који су слободни, на којима нема кошница, а имају добар потенцијал за пчелињу испашу. Морамо да направимо неки ред догона”, рекао је секретар гатачког Удружења пчелара, које се припрема 12. фебруара посјетити сајам меда у Београду.

Подијелите вијест