Одржан Радни састанак: Грађани заинтересовани за развој сеоског туризма

Општина Гацко у сарадњи са Туристичком организацијом општине Гацко објавила је Јавни позив за исказивање интереса грађана Гацка за развој и улагање у сеоски туризам. Тим поводом, данас је у Сали скупштине општине Гацко одржан Радни састанак са заинтересованим грађанима.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић истакао је да ће се у буџету Општине планирати средства, за помоћ грађанима како би се регистровали и радили у правцу развоја сеоског туризма.

„Наше опредјељење од почетка је отварање реалних радних мјеста. У сеоском туризму имамо велике капацитете и то је нешто што бисмо могли и морали искористити. Одушевило ме што је одзив наших грађана велики и што је сала била пуна. Људи су дошли са идејама и активно учествовали на састанку. На почетку ће бити базирано на туризам у љетном периоду, али у будућности ћемо ићи на развој туризма на већем нивоу, што подразумијева и индивидуалну пољопривредну производњу. То је једна здрава основа за развој реалних радних мјеста. Мој тим и ја смо ту, укључени смо и наше опредјељење је да директно сарађујемо са људима на терену“, рекао је Милинковић.

Према ријечима Милинковића, ово је један од првих састанака, а састанак овог типа биће организован и са пољопривредницима и индивидуалним пољопривредним произвођачима.

Савјетник начелника за стратешко планирање и развој, Саша Слијепчевић каже да је намјера првог састанка да се види како људи размишљају. Општина је покретач свега и показало се да су људи заинтересовани.

„Ми морамо мијењати досадашњи приступ пасивног односа према свему. Настојаћемо да подржимо људе и у функцији запошљавања да дамо свој допринос уз активно учешће свих грађана Гацка. Буџет максимално требамо ослободити давања и кроз учешће у пројектима покушамо привући што више средстава“, рекао је Слијепчевић.

У протеклој седмици, поред поменутог јавног позива, Општина Гацко је расписала и јавне позиве за преквалификацију у сектор информационих  технологија, као и за покретање сопственог посла.  

„Кроз анализу пословних идеја и удружујући властита средства са средствима из општине, укључујући и предузетнике, кроз све ове активности почећемо отварати одржива радна мјеста. Имамо ресурсе, имамо успјешне људе, а општинска управа је на услузи грађанима“, закључио је Слијепчевић.

Да сеоски туризам у Гацку може оживјети потврђују Горан Перишић и Дејан Јанковић, власници кампа „Mountain“ у Изгорима.

„Ово је посао ентузијаста, богаћење духа и оживљавање заборављеног дијела Општине Гацко. У последњих 4-5 година успјели смо да угостимо људе из цијелог свијета. У Холандији се налазимо на апликацији за моменте који се не смију пропустити у БиХ. Задовољни смо, у питању је велики рад и труд и имамо велике планове за будућност“, кажу власници кампа у Изгорима и поручују да смо на правом путу да направимо добар посао чим су грађани исказали оволику заинтересованост.