Oдржан округли сто на тему „Срце куца, чуј га“

Јуче је у просторијама Центра за дјецу са посебним потребама “Растимо заједно“ Гацко одржан округли сто на тему „Срце куца, чуј га“ – квалитет и здравствена заштита особа са инвалидитетом у БиХ.  Овим је симболично обиљежен 10. децембар, Међународни дан људских права.

Састанку су присуствовали представници Удружења “Растимо заједно“, Општине Гацко, Центра за Социјални рад, Синдиката РиТЕ, Основне и Средње школе, Културно – спортског центра и Радио Гацка.

„Срце куца чуј га“ назив је пројекта који Центар за дјецу са посебним потребама „Растимо заједно“ Гацко спроводи уз подршку Хелсиншког парламента грађана Бања Лука, финансиран од стране Европске Уније.

Предсједник скупштине удружења, Радомир Радмиловић захвалио се присутним на одзиву. Према ријечима Радмиловића, “Растимо заједно“ је један позитиван примјер удружења које је препознато у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске. „Ова локална заједница је дала могућност дјеци да имају гдје да бораве, да друштво и не одбацује ту дјецу, али дјеца са сметњама у развоју још увијек немају позитиван третман у друштву“, рекао је Радмиловић и додао да удружењу недостаје стручног кадра и да ће у будућем периоду покушати ријешити тај проблем.

Координатор пројекта, Јелена Јововић упознала је присутне са пројектом. “Пројекат ће се реализовати у периоду од 01. новембра 2014. до 30. априла 2015. године, а  раде га 22 општине на територији БиХ. Циљ је да се побољша квалитет живота особа са сметњама у развоју као и да се поштују основна људска права. “Значај се ставља на континуитет. Проблем је што пројекат траје 6 мјесеци, а онда третмани престају”, истакла је Јововић.

У оквиру пројекта планирано је одржавање још два округла стола са представницима локалне власти и значајних привредних субјеката, како би их боље упознали са проблемима дјеце и колико је битан континуиран рад за њихов напредак.  

Подијелите вијест