Одржан округли сто на тему – Млади и ментално здравље у свијету који се мијења

Поводом међународног дана менталног здравља, Центар за дјецу са посебним потребама у сриједу је организовао округли сто на тему “Млади и ментално здравље у свијету који се мијења”. Модератор је била психолог, Милица Зеленовић, која је заједно са средњошколцима, диреткорима јавних установа које раде са младима и родитељима дјеце са посебним потребама, покушала дати одговоре на кључна питања – Како сачувати ментално здравље дјеце и младих, и на коме лежи највећа одговорност.

Истакнуто је да је за почетак врло важно развити свијест о менталном здрављу још у периоду адолесценције, а потом правовремено реаговати на одређени проблем, што представља знак зрелости.

„Оно што је наша идеја била да акценат ставимо на ментално здравље младих људи, јер смо свјесни да менталне потешкоће и проблеми почињу јако рано, па се дуго потискују и ескалирају у једном тренутку. Отуда идеја да причамо о менталном здрављу младих људи и ономе што се зове превенција. Добра је информацја да се менталне болести лијече, као и све друге болести, ако реагујемо правовремено и ако добијемо адекватан третман. Оно што ми можемо да урадимо као заједница и друштво јесте да водимо рачуна о менталом здрављу и да радимо на освјешћавању значаја менталног здравља код дјеце, основаца и средњошколаца, како би већ кад одрасту имали свијест о томе. Адолесценција јесте турбулентан период сам по себи, носи много изазова, проблема, кроз који би млад човјек лакше прошао да зна да може некоме да се обрати за помоћ и да то није знак слабости, већ зрелости“, рекла је Зеленовић.

Зеленовић је истакла да се у читавом друштву ментално здравље налази на маргинама, а посебно у малим локланим заједницама. Ако се и говори о здрављу, обично се говори о физичком здрављу и одласку код љекара. Мало ко говори о менталном здрављу.

„Да ли од страха, стигме, предрасуде да ће нас неко означити као чудне особе, менталне тешкоће се јако дуго трпе и склањају под тепих. Особа која има неки ментални поремећај није поремећена и то је важно да схватимо. Врло је важно потражити на вријеме помоћ и савјет стручњака“, рекла је Зеленовић, истичући да свака четврта особа у току свог живота доживи неки психички поремећај менталних потешкоћа, што је значајан број.

Неки психички поремећаји и тешкоће се дешавају као аларм, који нам даје до знања да нешто није у реду. Иако звучи парадоксално, све те симптоме можемо да посматрамо као савезника, како бисмо неке ствари урадили за себе и како бисмо научили здравије да живимо.

Усагласили су се да је јако важно имати помоћ стручњака, пријатеља, друга, са неким подијелити проблем који нам се дешава у школи, на послу, улици и слично. Да би дјеца израсла у ментално стабилне личности, важно их је емоционално описмењавати од малих ногу, а то је задатак и обавеза свих оних који се баве на било који начин васпитањем дјеце.

Средњошколци, који су ипак показали велико интересовање учешћем у дискусији на ову тему, на крају су нашим суграђанима подијелили мотивационе поруке, подсјетивши их на значај бриге о менталном здрављу.