Одржан Хуманитарни базар: За баку Косу прикупљено 3100 марака

У организацији ученика Продуженог боравка и Савјета ученика ЈУ ОШ „Свети Сава“ из нашег града,  данас је у спортској дворани одржан хуманитарни базар, а прикупљени новац у износу од 3100 КМ уплаћен је на рачун баке Косе Гузине из Фојнице, која је у кратком року остала без три сина и супруга.

Првобитно је био план да се се штандови налазе на Тргу Саве Владиславића, али због лоших временских прилика, ова лијепа манифестација пребачена је у спортску дворану. Све је у духу заједништва, емпатије, али и хумнаности и солидарности што је изузетно важна ставка коју требамо уграђивати и најмлађим нараштајима.

Штандови су препуни разноликости, мноштво ручних радова, који су ученици Продуженог борачка са својим учитељицама креирали у протеклих мјесец дана, као и остали ученици разредне наставе са својим учитељицама.

„Иако нисмо на Тргу и у сали је одлично посјећен базар. Дјеца су одмах кренула у  десет часова да улазе, ми смо овдје били већ од осам активни, припреме су биле велике. Као и увијек, оваквим и сличним акцијама људи се масовно одазову. Људи имају осјећај, емпатију,  ово су догађаји који нас уједине, у овим ружним временима не треба да заборавимо једни на друге, требамо неким примјерима да подсјећамо све људе да ипак нешто треба да нас спаја“, казала је координатор организације, Јована Милићевић.

Она наглашава да су овакви базари од изузетног значаја са саму дјецу, те да је заиста велика ствар што полако али сигурно овакве ствари у нашем граду прелазе у традицију. Ручне радиности, осмјех дјеце и њихова маштовитост, бар на тренутак вратиће осмјех на лице и оним особама, због кога се овакве манифестације и иницирају.

„Свједоци смо да увијек има неко коме је потребна помоћ, било да је то из здравствених или социјалних разлога. За овакве ствари потребан је само неко да ствари иницира, одмах се људи укључују и буде спој лијепог и корисног. Дјеца су носиоци базара. Данас желимо да скренемо пажњу, на креативност дјеце, не смијемо то да заборавимо, треба да је постичемо и тај њихов осјећај да помажу некоме. Данас су са нама и ученици из ОШ „Ристо Пророковић“ из Невесиња, Центар са дјецу са посебним потребама, и много других учесника, ту имамо и разно разне колаче и торте, те мноштво слаткиша, пакетића. Ту су и књиге, бонови за фризерско – козметичке салоне, декупаже, једно шаренило“, закључила је Милићевић.

Украсне кутије, рамови, шналице, уз храну красили су штанд Тијане Пржуљ, која први пут учествује на хуманитарном базару, а наглашава да јој је изузетно драго што је данас овдје.

„Велика ми је част што сам и ја дио ове хуманитарне приче. Базар је одлично посјећен, а конкретно код мене на штанду највише интересовања купци су показали за шналице и украсне кутије. Без обзира на нешто лошије временске услове људи су дошли да испоштују једну хуманитарну причу“, казала је ученица Тијана Пржуљ.

Овакве и сличне хуманитарне акције и базари, у нашем граду показале су се као један пун погодак, а тако је било и данас. Бројност, широка понуда и разноликост на штандовима, порука су која враћа вјеру и нада, да млади воде рачуна о старијим  особама, управо кроз овакве и сличне акције.