Odobreno odgađanje popisa za oktobar

Delegati Doma naroda parlamenta BiH usvojili su juče po hitnom postupku, Zakon o izmjenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013, čime je odobreno odgađanje popisa u BiH za oktobar.Predložene izmjene ovog zakona sadržane su u kratkom tekstu i odnose se samo na pomjeranje datuma popisa i pomjeranje rokova obavljanja određenih aktivnosti koje se odnose na pripreme za popis. 

Popis je prvobitno trebalo da bude održan u aprilu, ali je na sugestiju Evrostata pomjeren za oktobar, što je na posljednjoj sjednici usvojio i Predstavnički dom parlamenta BiH. 

Delegati Doma naroda prihvatili su danas zahtjev delegata Borjane Krišto, Staše Košarca i Sulejmana Tihića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije po skraćenom postupku. 

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u činjenici da su pojedine odredbe zakona nejasne i nedorečene, te da postoje pravne praznine koje u primjeni zakona stvaraju određene teškoće, te direktno utiču i na rad ne samo Agencije, već i Komisije za izbor i praćenje rada Agencije. 

Nejasne su i odredbe koje se tiču mandata Komisije i njenih nadležnosti koje su dovele do zastoja u njenom radu, a traži se usvajanje ovog zakona po skraćenom postupku da bi što prije bio usvojen, a time omogućen rad Agencije i Komisije.

                                                                                                                                             (SRNA)

Подијелите вијест