Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Odobreno odgađanje popisa za oktobar

Delegati Doma naroda parlamenta BiH usvojili su juče po hitnom postupku, Zakon o izmjenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013, čime je odobreno odgađanje popisa u BiH za oktobar.Predložene izmjene ovog zakona sadržane su u kratkom tekstu i odnose se samo na pomjeranje datuma popisa i pomjeranje rokova obavljanja određenih aktivnosti koje se odnose na pripreme za popis. 

Popis je prvobitno trebalo da bude održan u aprilu, ali je na sugestiju Evrostata pomjeren za oktobar, što je na posljednjoj sjednici usvojio i Predstavnički dom parlamenta BiH. 

Delegati Doma naroda prihvatili su danas zahtjev delegata Borjane Krišto, Staše Košarca i Sulejmana Tihića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije po skraćenom postupku. 

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u činjenici da su pojedine odredbe zakona nejasne i nedorečene, te da postoje pravne praznine koje u primjeni zakona stvaraju određene teškoće, te direktno utiču i na rad ne samo Agencije, već i Komisije za izbor i praćenje rada Agencije. 

Nejasne su i odredbe koje se tiču mandata Komisije i njenih nadležnosti koje su dovele do zastoja u njenom radu, a traži se usvajanje ovog zakona po skraćenom postupku da bi što prije bio usvojen, a time omogućen rad Agencije i Komisije.

                                                                                                                                             (SRNA)

Подијелите вијест