Очистимо наш град: Настављена масовна акција чишћења и уклањања дивљих депонија

Акција уређења и уклањања дивљих депонија на подручју општине Гацко настављена је и јуче. Временски услови су ишли на руку и план да се уклони смеће дуж путног правца Корита – Гацко је остварен.

Начелник општине Гацко, др Oгњен Милинковић, истакао је да су ови резултати јасан показатељ да Гацко и његова околина могу и морају бити чисти.

„Имамо предивну природу, али је нажалост сами уништавамо. Свима нам је потребно Гацко без смећа и у том правцу ћемо ићи. Захваљујем се свим учесницима и надам се да ће ова акција постати традиција“, рекао је Милинковић.

Један од циљева акције која је анимирала бројне појединце, али и спортске колективе је подизање свијести људи о здравој и чистој околини.

Владимир Вуловић, директор и тренер Омладинског кошаркашког клуба “Гацко” поздравио је акцију и истакао да је идеја одлична. „Свој допринос смо дали и данас, као и претходни викенд. Увијек се радо одазивамо акцијама и у свакој учествује нас петнаестак. Спортисти треба да покажу примјер другима, а ми смо то данас и учинили“, рекао је Вуловић.

Примјер другима, учешћем у акцији, показала је и наша Ана Гајић, одбојкашица која је прије пар година понијела титулу најбоље спортисткиње Републике Српске.

„Прво морам да кажем, свака част на покретању ове акције. Количина отпада прикупљена у претходне двије акције као и данас показује да наши грађани и нису баш савјесни када је у питању очување нашег окружења. Наша природа је одраз нас самих, према томе хајде да мијењамо свијест и оставимо другачији утисак“, поручила је Гајић.

Мјештанин села Степен, Вељко Васиљевић, рекао је да је њихово село сложно и похвалио како организаторе, тако и учеснике.

„Важно је да будемо јединствени посебно када су овакве акције у питању. Морамо водити бригу о себи, односно о природи и заштити животне средине. Ово је наставак уређења од прошле године, коју смо организовали уз помоћ општине Гацко, када смо чистили корито ријеке. Било је много смећа, од данас то много боље изгледа“, истакао је Васиљевић.

Душан Андријашевић, живи у селу Степен и не крије задовољство урађеним до сада.

“Уклонили смо дивље депоније, ријешили проблем смећа уз магистрални пут Гацко – Билећа кроз нашу мјесну заједницу и наставили уређење и чишчење ријечног корита у нашем селу, који има вишеструки значај за нашу животну средину. Наставак акције очекујемо у четвртак, како би завршили започети посао у овом дијелу општине”, рекао је Андријашевић и захвалио се свима који су подржали данашњу акцију.

У наредним данима на подручју села Степен биће постављени контејнери за одлагање отпада.

Кабинет начелника општине Гацко захваљује се свима који су подржали акцију и то: Ватрогасно спасилачкој једници, Александру Зеленовићу и Урошу Мучибабићу из Полицијске станице Гацко, браћи Игору и Срђану Лучићу, Основној школи “Свети Сава” на уступљеном аутобусу, еколошкој секцији СШЦ “Перо Слијепчевић” и директору Александру Саши Пуровићу, Туристичкој организацији, КУД “Зеленгора” и “Сава Владиславић”, приправницима општине Гацко, Џудо клубу, ОКК Гацко, мјештанима села Степен и свима који су на било који начин дали свој допринос.

Подршку у механизацији пружили су Рудник и Термоелектрана и Ј.П. Водовод Гацко.

И ова, као и  претходне двије акције оцијењене су као успјешне, а закључак је да морамо мијењати свијест грађана, а неодговорне треба кажњавати. Започете активности на чишћењу и уређењу, наставиће се и наредни викенд.

Подсјећамо, иницијатор акције уређења је Општина Гацко у сарадњи са Црквеном општином, јавним установама и предузећима, спортским колективима и удружењима грађана.

Подијелите вијест