Обука одборника о улози организација цивилног друштва у транспарентној додјели средстава из општинских буџета

Обука за одборнике у Скупштини општине Гацко, о улози организација цивилног друштва (ОЦД) у транспарентној додјели средстава из општинских буџета, одржана је данас у организацији Савеза општина и градова Републике Српске. Обука се проводи у оквиру пројекта “Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану – (РеЛОаД 2)”, којег финансира Европска унија (ЕУ), а имплементира Развојни програм Уједињених нација (УНДП).

Двочасовно предавање, које је поред одборника било намијењено и службеницима ангажованим на пословима расподјеле буџетских средстава, одржао је Бојан Ћурић из Главне службе за ревизију јавног сектора РС.

Циљ данашње обуке био је како препознати улогу ОЦД и њихов конкретан допринос у локалном развоју, препознати предности транспарентног финансирања ОЦД из општинског буџета и улогу општинских скупштина и властиту улогу у планирању и додјели средстава овим организацијама, рекао је координатор пројекта испред Савеза општина и градова, Горан Ракић.

“Данашња обука има за циљ да одборницима објасни главне принципе ЛОД методологије. Кроз низ активности које ће Савез општина и градова РС да имплементира у општини Гацко, јачаћемо капацитете изабраних званичника, службеника у ЈЛС и представника организација цивилног друштва, а тиме и капацитете грађана са подручја општине Гацко. Циљ данашње обуке је у расподјели буџетских средстава организацијама цивилног друштва. Представили смо начине њиховог укључивања и моделе расподјеле. Првенствено је циљ да се расподјела врши на што транспарентнији начин, односно, нећемо рећи сва, али већина средстава које Општина Гацко распоређује организацијама цивилног друштва да се врши путем ЛОД методологије”, казао је Ракић, подсјећајући да је споразумом између Општине Гацко и УНДП дефинисано усвајање ЛОД методологије до краја ове године, што је учињено на последњој сједници која је одржана 7. октобра.

Подсјећамо, Општина Гацко први пут учествује у овом пројекту и једна је од 6 општина из читаве БиХ која је изабрана у овом кругу за пројекат “Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану – (РеЛОаД 2)”.