Обиљежен Свјетски дан аутизма

Дјеца основне и средње школе, дјечијег вртића и корисници услуга удружења „Растимо заједно“  симболичним пуштањем плавих балона јуче су испред удружења  обиљежили  2. април, свјетски дан аутизма као знак подршке особама са аутизмом. Акција је одржана у 5  до 12 као сиболично вријеме којим су показали да никад није касно да се ураде праве ствари.

Послије пуштања балона учесници су имали прилику да кроз видео снимке сазнају шта је аутизам и виде примјере из живота људи који се боре са истим.

Један од циљева акције је и да се грађани упознају са чињеницом да особе са аутизмом постоје и у нашој средини.

Радници центра су се захвалили дјеци, учесницима радионице „Степ бy степ“, која су дјелила летке у својим школама као и на центру града. „Плава боја је симбол особа са аутизмом па није случајност да су и летци израђени у плавој боји“, поручили су из центра и додали да све што је другачије не треба да нам буде чудно и да је на нама да их упознамо и узмемо у обзир да се они не могу мјењати, али зато ми можемо.

Аутизам је врло сложени поремећај у развоју мозга, који карактерише слаба или никаква социјална инетракција и комуникација те ограничени и понављајући обрасци понашања. Аутизам је поремећај у многим дјеловима мозга, али се може са пуном сигурношћу доказати како они остварују свој утицај на свеукупно понашање организма.

Погледајте и један од филмова који је оставио највећи утисак…

 

Подијелите вијест