Обиљежен Међународни дан борбе против вршњачког насиља

Ученици III разреда Економске школе из Гацка у оквиру пројета „Ја грађанин“ из предмета Демократија и људска права, под менторством проф. Јоване Петковић, јуче су по први пут обиљежили Међународни дан борбе против вршњачког насиља. Тим поводом, у присуству просвјетних радника и свих који су подржали овај пројекат, у просторијама СШЦ „Перо Слијепчевић“ одржан је Час борбе против вршњачког насиља. Била је то прилика да се међу ученицима и просвјетним радницима свијест о овом проблему подигне на већи ниво.

У холу СШЦ симболично је преовладала ружичаста боја – мајице и беџеви које су сви носили као знак подршке овом пројекту. Професор Јована Петковић се нада да је ово тек мали почетак, те да ће наредних година обиљежавање овог дана бити пракса у свим градовима РС.

„Свјесни чињенице да је насиље све више присутно у свим окружењима, у оквиру пројекта „Ја грађанин“ ученици су одлучили да обиљеже овај дан. На овај начин настојимо да едукујемо ученике али и нас просвјетне раднике о овом проблему. Овај дан би требало да се обиљежава у свим градовима РС, с обзиром да данашње друштво и вриједности које пропагира све више утичу на то да агресивно понашање постаје стил живота. Све је мање солидарности и толеранције, а све је више присутна завист, нездрава конкуренција, тако да млади људи немају праве узоре“,  каже Петковић.

Током јучерашњег часа, између осталих, обратила се Омбудсман за дјецу, Драгица Радовић, социјални радник Анђела Вуковић, директор СШЦ Александар Саша Пуровић. Малишани Дјечијег вртића су присутне поздравили рецитацијом, ученица Основне школе Анђела Прстојевић је прочитала литерарни рад на задату тему а онда је услиједио и документарни филм и скеч сердњошколаца са једном истом  поруком – рецимо НЕ вршњачком насиљу. Промотивни материјал ученици су дијелили грађанима и  јавним установама, а у школи је претходних дана  постављено и тзв. сандуче повјерења.

Пројекат су подржали СШЦ „Перо Слијепчевић“ Гацко, ОШ „Свети Сава“, Општина Гацко, Центар за социјални рад, „Дјечији вртић“ Гацко, „Културно-спортски центар“, Црквена општина Гацко, Радио Гацко, Сајт општине Гацко и Херцег ТВ.