Обиљежен дан особа са аутизмом

2. април, Mеђународни дан особа са аутизмом, обиљежен је трећу годину у континуитету у Удружењу дјеце са посебним потребама “Растимо заједно” Гацко.

Химном особа са аутизмом почела је манифестација симболичног називa „Небо је граница“.

Предсједник удружења, Радомир Радмиловић поздравио је госте и захвалио се на присуству и подршци. “Желим да се захвалим на неизмјерној подршци све ове године. Овом приредбом желимо да  скренемо пажњу јавности на особе са аутизмом. Желимо да особе са сметњама у развоју и њихове породице виде да нису саме, да има неко ко жели да им пружи руку“, рекао је Радмиловић.

Према ријечима социолошкиње, Јелене Јововић, обавеза нас као чланова локалне заједнице је да прихватимо особе са аутизмом и да им дамо шансу да буду равноправни чланови заједнице.

“Плави балони су симбол особа са аутизмом, а пуштаћемо и балоне других боја јер желимо да укажемо да у нашој локалној заједници живе људи који имају и других сметња. Желимо да укажемо на комплексност цјелокупног проблема. Особе са аутизмом су и даље маргинализоване. Положај се свакодневно побољшава већим учешћем медија и подизањем свијести јавности путем медија. Људи на тај начин постају свјесни да аутизам није нешто што чини особу , то је само један аспект карактера особе”, рекла је Јововић.

У програму су учествовали корисници удружења “Растимо заједно”, дјеца из вртића и волонтери СШЦ “Перо Слијепчевић” који су узели велико учешће у цјелокупној организацији ове манифестације.

У 5 до 12 манифестација је завршена пуштањем плавих балона, јер плава боја је симбол да у свијету постоје особе са аутизмом, а 5 до 12 је симболично вријеме које нас упозорава да никад није касно да прихватимо и подржимо различитости.

Подијелите вијест