Обиљежен Дан ослобођења општине у Првом свјетском рату

У организацији Општине Гацко, у Дому културе историјским часом „Стојте галије царске: Жртва, слобода, побједа“, обиљежен је Дан ослобођења општине у Првом свјетском рату.

Помен пострадалима у Великом рату служен је у 11 часова, у старом Храму Свете Тројице.

Присутне је поздравио начелник општине, др Огњен Милинковић.

“Жртва коју су наши преци уложили да би ми данас уживали у миру је немјерљива, али те жртве ми данас и заувијек морамо да се сјећамо. Изабрали смо овај дан, који везујемо за подгоричку скупштину, за скупштину уједињења Црне Горе и Србије. Сви наши ослободилачки ратови били су уско везани за Црну Гору, а онда и за Србију. Овај догађај од данас биће дио званичног Календара културних дешавања у Општини Гацко, а следећих година ћемо подићи на један већи ниво, онако како и доликује. Хвала вам свима који сте дошли”, казао је Милинковић.

Завјетну пјесму Милутина Бојића “Плава гробница”, у којој је сублимиран херојски доживљај страдања српског народа, говорио је средњошколац, Огњен Бошковић.

Путања српске војске и народа у Првом свјетском рату била је голгота и васкрсење, рекао је професор свјетске књижевности Алексије Гргур, који је одржао историјски час. Како је нагласио, у центру свега онога што се дешавало 1914. године стоји ријеч жртва.

“Ако данас говоримо о томе шта је завјет те наше слободе, могао бих да направим неку историјску паралелу, па да кажем да је суштинска порука свих оних што су одлазили да се боре да ми ту слободу чувамо. Некако је крајњи одраз свих битака Република Српска, јер је у јуришима Колубаре, Цера, Кајмакчалана, па све до ослобођења ових наших западних и југозападних крајева увијек била идеја да Срби могу да постоје и да имају своју државу, која је стечена 1918. године на крви и надањима најбољих синова српског народа. Гачанин је унио барјак слободе у Београд у 1918. години, и изнио барјак српске војске на Кајмакчалан”, додајући да је Гацко у односу на број становника дало највећи број Солунских добровољаца.

Обиљежавање Дана ослобођења општине привукло је велику пажњу средњошколаца, али и оних млађих ученика који су дошли у пратњи својих учитеља и наставника.

Скромну, али посебну ноту данашњем обиљежавању, дали су ученици Средњошколског центра “Перо Слијепчевић”, али и чланови Црквеног хора „Света Јелена Анжујска“.

Подијелите вијест