Обиљежен Дан општине Гацко

Светом архијерејском литургијом и служењем парастоса погинулим устаницима и борцима палим за слободу, данас је на Брљеву обиљежен Дан општине Гацко и 73 годишњица од шестојунског устанка из 1941. године. Овогодишња свечаност протекла је скромно, а њен почетак означен је свечаним изношењем заставе на Гат.

Наглашавајући значај данашњег дана, уз ријечи добродошлице гостима и присутним мјештанима Брљева, обратио се начелник општине Гацко, Милан Радмиловић.

“Било која генерација православаца настањених деведесетих година до данас у нашем Гацку, процјењујући у дугој историји шта је највише значило за живот овог народа, са правом је одлучила да је то баш данашњи дан. Тој чињеници се не може ништа додати, ни одузети. Од тада до данас, ми смо овдје сваког шестог јуна, у част оних који су скоро голоруки по читавој поробљеној Европи подигли устанак”, рекао је Радмиловић.

Као гост Дана општине, био је најављен и долазак професора др Велибора Џомића, који је из оправданих разлога изостао са данашње свечаности, а планирани историјски час одржао је народни посланик, Вукота Говедарица.

У име организационог одбора, присутнима је упутио ријечи добродошлице и предсједник одбора, Жељко Тепавчевић, који је истакао да је првобитна замисао организације скупа била много богатија. Међутим, узимајући у обзир недаћу која је задесила народ Семберије, свечаност се обиљежава скромно али у историјско-богатом духу. Нагласио је да ће средства која су се и претходних година издвајала за трпезу љубави, ове године бити усмјерена за помоћ становништву угроженом поплавама.

У културно – умјетничком дијелу програма учествовали су КУД “Зеленгора” Гацко, КУД “Извор” Београд, гуслари и изворна група из удружења “Тешан Подруговић”, као и пјесник Сретен Видаковић.

Поред представника локалне власти, свечаности су присуствовали и представници Борачке организације општине Гацко, представници Голијског сабора културе и представници Равногорског покрета из Вишеграда.

Подијелите вијест