Обиљежен Дан општине Гацко: Откривен споменик вођи устанка попу Радојици Перишићу

У присуству званица и гости из сусједних општина, мјештана Брљева и околних села, данас је у Брљеву код Гацка обиљежен Дан општине Гацко и 83 године од устанка у Другом свјетском рату.

Обиљежавање је почело Светом литургијом у цркви Архангела Михаила у Казанцима, а потом се на зборном мјесту устанка – брду Гат, завиорила српска тробојка која је још једном потврдила први побједнички подвиг у поробљеној Европи.

Служен је парастос устаницима код споменика на Брљеву, а потом су начелник општине Гацко др Огњен Милинковић, предсједник Скупштине општине Рајко Паповић и Жељко Бајовић, унук попа Радојице Перишића, открили споменик вођи устанка, који је данас и освештан.

Данашњи дан и овај догађај нас опомињу колико је вриједна и скупа наша слобода, извојевана у свим борбама и ратовима кроз нашу историју, рекао је Велимир Ковач, дугогодишњи парох Прве гатачке парохије.

“Данас пред нама стоји благи, али одлучни лик свештеника Радојице, загледан у Крст часни, што је и био његов позив свештенички, али у овим крајевима бити свештеник често је значило и више од тога. У једном тренутку морао је окупити своје парохијане и борити се за њихов опстанак”, рекао је Ковач, истичући да постављањем споменика настојимо да се, колико је то могуће, одужимо за заборав који смо гајили умјесто сјећања.

Представници Општине, Борачке организације Гацко, потомци попа Перишића, представници Уједињеног Равногорског покрета, те Удружење “Саборник” из наше општине, положили су вијенце и цвијеће на новооткривено спомен обиљежје посвећено војводи.

Поп Перишић је са својим народом подигао устанак који је зауставио геноцид над овим дијелом Херцеговине, рекао је начелник општине Гацко, поздрављајући званице и све присутне. Како је истакао, споменик војводи знак је захвалности за вјечно дјело којим је задужио српски народ и започео стварање слободе коју данас зовемо Република Српска.

“Шестојунски устанак попа Радојице био је прва луча слободе у тада поробљеној Европи. Први су Срби, и то Срби гатачког краја, устали против фашистичког геноцида и створили прву ослобођену територију. Устанак који је поп Перишић подигао на овом мјесту прије 83 године завршен је тек отаџбинским ратом када су борци славне Војске РС устали и стали у строј попа Перишића, и нису узмицали ни ’91. и ’92. као ни ’41. године, и створили српску земљу, Републику Српску. О континуитету борбе Попа и његових устаника и бораца отаџбинског рата говори примјер синоваца Милана Тепавчевића, славних барјактара Гатачке бригаде Милана и Душана Тепавчевића. Слава попу Радојици и његовим устаницима. Слава борцима отаџбинског рата што су крајње херојски завршили устанак и извојевали слободу коју ми данас живимо”, рекао је Милинковић, истичући да ће наредне седмице Брљево и устаничко мјесто посјетити прва екскурзија ученика из Београда, те да ће то бити традиција и у будућем времену.

У име породице Перишић, присутне је поздравио књижевник Аћим Вишњић, који се захвалио Општини Гацко, начелнику Милинковићу али и свима који су учествовали на, како је рекао, значајном сабрању. Овом приликом говорио је стихове посвећене војводи.

Историјски час ове године одржао је професор књижевности, Будимир Алексић.

Данашњој свечаности присуствовали су представници привредног живота општине, а међу званицама били су начелник општине Билећа Веселин Вујовић, замјеник начелника општине Фоча Весна Рашевић, предсједник општине Никшић Марко Ковачевић, народни посланик Вукота Говедарица, те представници удружења и организација, као и бројни мјештани Гацка и Брљева.

У програму обиљежавања учествовали су и културно – умјетничка друштва “Зеленгора” и “Сава Владиславић” као и гуслар Ненад Ивковић.

Подијелите вијест