Обиљежен Дан општине Гацко и 81 година од устанка у Другом свјетском рату

У присуству званица из привредног, политичког и културног живота општине и гости из сусједних општина, данас је у Брљеву код Гацка настављено обиљежавање Дана општине Гацко и 81 година од устанка у Другом свјетском рату.

Обиљежавање је почело јуче Брдском трком „Гат 2022“ и предавањем о Приликама и условима пред јунски устанак 1941. године, које је одржано у читаоници Народне библиотеке.

Као и претходних година, изнесена је застава на Гат, зборно мјесто устаника, а потом је служен парастос устаницима код споменика на Брљеву.

Вијенце на спомен обиљежје положили су представници општине Гацко, Борачке организације Гацко и чланови Равногорског покрета.

Свештеник Александар Гајић позвао је окупљене мјештане на јединство, са поруком да треба да бесједимо о будућности и животу нас који живимо на овим просторима.

„Треба да будемо доброжељатели једни другима и да ови крајеви и ова земља успијева и одолијева свим вјетровима као заједница Хришћана“, поручио је Гајић.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић истакао је да нас ово мјесто обавезује да будемо бољи, да чувамо успомену на славне претке и градимо јединство и саборност нашег народа.

„На овом мјесту је прије 81 годину кренуо устанак за опстанак, у лику и дјелу свештеника Радојице Перишића. Неколико стотина метара одавде постоји вјештачка граница, али та граница не постоји у нашим срцима јер су наши преци, заједно са нашом браћом из Голије, тог 6. јуна 1941. године устали за опстанак. Устали голоруки, да би смо ми данас постојали. Ово мјесто представља жили куцавицу старе српске земље Херцеговине“, рекао је Милинковић.

О поводу и значају устанка говорио је професор књижевности, Алексије Гргур.

„Важна је личност попа Радојице Перишића који се пробудио као апостол слободе и стао пред овај народ. Да је овај устанак закаснио три дана у Гацку више не би било Срба“, закључио је Гргур.

Улога водитеља и ове године припала је професору Милошу Шуковићу, а у културно – умјетничком дијелу програма учествовали су гуслар Никола Бошковић и чланови културно – умјетничког друштва „Сава Владиславић“ из Гацка.

Подијелите вијест