Обиљежен Дан општине Гацко и 79 година од устанка у Другом свјетском рату

Данас је у Брљеву код Гацка обиљежен Дан општине Гацко и 79 година од устанка у Другом свјетском рату, али ове године без традиционалних манифестација.

Обиљежавање  је почело изношењем заставе на брдо Гат које је било зборно мјесто устаника. Након тога услиједило је служење парастоса и полагање цвијећа које су на спомен обиљежје страдалим устаницима положили представници општине Гацко, Борачке организације Гацко, као и представници МЗ Брљево.

Свештеник Автовачке парохије, Миодраг Вртикапа позвао је мјештане да никада не забораве славне претке и своју прошлост.

„Сабрали смо се код спомен обиљежја подигнутог Радоици Перишићу и свим војсковођама који су се борили и пострадали за крст часни и за своју вјеру православну. Они су створили све ово што данас имамо и треба да их се увијек молитвено сјећамо. Ако заборавимо наше славне и честите претке и прошлост, каква ће нам онда бити будућност“, ријечи су свештеника Вртикапе упућене окупљеном народу.

Замјеник начелника општине Гацко, Радоица Антуновић, истакао је да ове године славимо у другачијим околностима, скромно и достојанствено и без великих манифестација како је било ранијих година.

„Окупили смо се код спомен обиљежја нашим јунацима, дали им помен и положили цвијеће и уз скромно послужење ћемо се дружити и сабрати. Све ово  што се дешавало претходних мјесеци донијело нам је и доста доброг, што се осјећа у народу. Пробудило је у нама истинску солидарност и саборност и надам се да ће ово изаћи на добро и боље будуће дане“, рекао је Антуновић.

Предсједник Мјесне заједнице Брљево, Обрен Николић, каже да је 6. јун у широј јавности прилично неопажен датум, али за Гацко и Гачане изузетно значајан.

“Устанак подигнут на овај дан, слободно могу рећи, да је био устанак за опстанак. И ове године, трагом наших предака  застава је изнешена и завијорила се на брду Гат у част попа Перишића и свих његових устаника. Искрено се надам да ћемо наићи на разумијевање Општине Гацко  и Борачке организације и до наредне године на Гату поставити крст у част страдалим устаницима“, рекао је Николић.

Поводом Дана општине Гацко, вечерас у 19 часова у старој цркви Свете Тројице биће служено празнично вечерње богослужење

Подијелите вијест