Обиљежен Дан Гатачке бригаде

Парастосом погинулим борцима Војске Републике Српске у новом храму Свете Тројице и полагањем цвијећа на централно спомен обиљежје, данас је почело обиљежавање Дана Гатачке бригаде. Након посјете Спомен соби, централна свечаност настављена је код новоизграђеног споменика гатачким јунацима, који од прошле године краси центар општине.

Породицама погинулих бораца, њиховим потомцима, грађанима Гацка и присутним гостима у име општине Гацко обратио се начелник општине, Милан Радмиловић.

“Ево нас и данас на обиљежавању дана једне велике и славне бригаде из једног великог и славног времена. Овај споменик дијеле људи и њихови потомци, и не само они, него и сви Гачани требају да посвете сјећању на велико дјело бораца наше бригаде. Стварни борци, стварни чувари Републике Српске су борци Војске РС, код нас у Херцеговини Херцеговачки корпус и у њему једна од најбољих бригада, Гатачка бригада”, рекао је Радмиловић.

Предсједник Борачке организације Гацко, Милисав Копривица, у свом обраћању истакао је да посебну захвалност дугујемо онима који су презрели страх и смрт и који су у темеље Републике Српске уградили своје животе.

Цвијеће на централни споменик положиле су породице погинулих бораца, представници Општине Гацко, Борачке организације Гацко, предузећа РиТЕ Гацко, те представници борачких организација из Требиња, Билеће, Невесиња, Трећи одред специјалне бригаде полиције и представници Завичајног удружења Гачана у Београду.

Обиљежавање Дана бригаде била је прилика и да се сјетимо не само оних који су били храбри борци, него и узорни радници предузећа са подручја општине. Тим поводом, у предузећу “Југопревоз” Гацко откривена је спомен плоча четворици радника погинула у последњем рату – Миловић Тому, Милошевић Ранку, Вуколић Вукадину и Копривица Рељи.

Након тога, у кино сали Дома културе у 12 часова премијерно је представљен мултимедијални пројекат “Ратни пут Гатачке бригаде 1992 – 1995”, који су припремили Борачка организација Гацко и ратни командант бригаде, Синиша Бољановић. 

Подијелите вијест