Обавјештење из Oдјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности

Обавјештавају се пољопривредни произвођачи са подручја општине Гацко да Регионална сточна изложба која је била планирана за 27. август, неће бити одржана.

Наиме, у пограничном подручју, односно у непосредној близини наше општине појавила се  заразна болест говеда, позната као болест квргаве коже.  Болест је вирусно обољење и веома брзо се шири, а преносе је комарци, муве и крпељи, чему погодују и тренутне климатске прилике за њихово размножавање.

Посебно је опасан транспорт животиња, јер се на њима заражени инсекти могу преносити, као и транспорт заражене  животиње чијим прометом се извор заразе може премјестити на стотине километара удаљености. На тај начин стварају се нова жаришта из ког се болест путем новоинфицираних инсеката шири на говеда у ближој околини.

Из свега наведеног, а у складу са Мишљењем Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, произилази да би одржавање сточне изложбе било ризично посебно када се узме у обзир чињеница да је изложба регионалног карактера.