О уређењу храма и трга у Гацку начелник разговарао са Владиком Димитријем

Један од капиталних пројеката који ће Oпштина Гацко радити у овој години је уређење Трга Саве Владиславића. Тим поводом, епископ Захумско-херцеговачки и приморски Димитрије посјетио је нови храм Свете Тројице у Гацку и са начелником општине Гацко, др Огњеном Милинковићем, представницима Црквене општине и члановима одбора за изградњу разговарао о досадашњим радовима и даљим активностима на уређењу храма.

Начелник општине Гацко објаснио је да је у питању састанак поводом пројекта уређења градског трга, односно непосредне околине новог храма Свете Тројице.

„Општина Гацко је прије петнаестак дана расписала међународни тендер за уређење Трга Саве Владиславића. Процијењена вриједност уговора је око 300.000 КМ. Средства су планирана буџетом Општине Гацко, а постоји могућност да ћемо дио новца добити од Владе Републике Српске“, истакао је Милинковић.

Према његовим ријечима усаглашени су ставови са преосвећеним Владиком Димитријем са којим су разговарали о избору боје, камена и техничких детаља који су прихватљиви како за цркву, тако  и за вјернике.

„У плану је поплочавање трга и степеништа, биће измјена дијела степеништа испод цркве, а прошириће се и површина код бине. Уколико процедура око тендера буде по плану очекујемо да ће радови бити завршени у овој грађевинској сезони“, рекао је Милинковић.

Свештеник Прве гатачке парохије, Велимир Ковач, рекао је да је на јучерашњем састанку било ријечи и о унутрашњм уређењу храма и наставаку радова на поду храма који ће се вјероватно изводити упоредо са околним уређењем.

„Завршетак радова зависи од прилива средстава. Имамо обећања од српског члана Предсједништва, Милорада Додика, да ће уплатити 200.000 КМ за унутрашње радове у храму, а Општина Гацко је издвојила средства за околно уређење. Под је једним дијелом урађен, затим унутрашњи мобилијар и иконостас су завршени, а у току је израда икона. Остао нам је још и живопис у цркви и то би довело до завршетка храма у потпуности“, закључио је Ковач.

У друштву Владике Димитрија, начелник општине јуче је посјетио и храм Преноса моштију Светог Николаја у изградњи у селу Пржине.

Подијелите вијест