О текућим и новим пројектима уз подршку Владе РС: Милинковић разговарао са министром Сребренком Голић

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић и начелник општине Гацко др Огњен Милинковић, разговарали су данас у кабинету начелника о свим важним пројектима који су покренути, али и оним који су планирани у будућности.

“Опредијељени смо за сарадњу са Владом Републике Српске, без које нема великих пројеката”, апострофирао је први човјек општине, на шта је министар Голић одговорила да ће свака јединица локалне самоуправе добити одређену помоћ од Владе Републике Српске, које претходно морају имати спреман, исплатив и оправдан пројекат.

„У име Општинске управе и у своје лично име изражавам захвалност министарки Голић што је данас овдје. Разговарали смо о развојним пројектима у нашој општини, већ ме је обавјестила о неким средствима Владе РС за које можемо да аплицирамо. Обавијестио сам је о тренутним пројектима које смо покренули, а то су свакако уређење центра града, платоа око цркве, доградња Дјечијег вртића, измјештање пијаце. Једна од тема била је и разговор о водоводу који је овдје заиста велики проблем, али ићи ћемо у рјешавање и тога проблема“, казао је начелник Милинковић, додајућу да је Влада кроз пројекте већ од јесени уложила преко милион марака, кроз улагање у путну инфраструктуру и пројекат енергетске ефикасности основне школе у Гацку.

Тема је била, између осталих, и просторни план Општине Гацко, гдје такође неће изостати како стручна тако и финансијска помоћ Владе. Но, према његовим ријечима, много је пројеката које нова општинска администрација, на челу са њим, преданим радом има намјеру да реализује.

„Влада ће помагати до милион марака јединицама локалне самоуправе, што нас радује. Поред већ поменутих и важних пројеката, имамо проблем и у Дому здравља када је гријање у питању, али и око завршетка спортске дворане која се гради али радови иду споро, због финансијских проблема и наслијеђених дуговања општине“, рекао је Милинковић.

Министар Сребренка Голић, истакла је да без једне добре сарадње јединица локалне самоуправе и Владе РС нема просперитета за становништво било које локалне заједнице, а за то је најбољи доказ и сама општина Гацко.

„Прије пар мјесеци била сам у посјети општини Гацко и тада ми је овај млади и образовани начелник улио  повјерење, наду и снагу да ће се у овој општини дешавати одређене промјене. Ја сам изненађена да ниједан пројекат овдје у општини није завршен, нешто је започето са минималним средствима. Треба заиста много средства како би се ти пројекти довели до краја. Очито да средства од РиТЕ Гацко нису трошена у инфраструктурне пројекте, водовод је започет, напола остављен. Проблем ће становници Гацка имати уколико се тај пројекат не заврши. У разговору са начелником договарали смо пут и начин како ће се тај пројекат довести до краја“, истакла је Голићева.

Голићева је током боравка у Гацку обишла и почетак радова на реконструкције Основне школе „Свети Сава“, у склопу пројекта енергетске ефикасности, које, како је истакла, у потпуности финансира Влада РС.

„Оно што сам обећала ја као ресорни министар прије доласка Огњена Милинковића на чело општине Гацко, је управо ова школа  „Свети Сава“  и пројекат енергетске ефикасности. Инвестиција износи 550 хиљада марака рачунајући термичко изоловање самог објекта, промјена столарије, машинску фазу, јер наш циљ је прелазак са фосилног на обновљиви извор енергије, широм Републике Српске, због смањења CO2“, рекла је минстар.

Према ријечима директора Николе Милинковића, ово је важан пројекат за школу и за све надолазеће генерације. Како је на почетку истакао, ово су први већи грађевински радови од њене изградње 1981. године.

„Реализацијом овог пројеката бенефити за нашу школу ће бити вишеструки. Температура у свим просторијама у току грејне сезоне биће уједначена,  што до сада није био случај, с тим да се неће трошити више енергената. Сви радови планирано је да буду завршени до почетка грејне сезоне када је машинска фаза у питању, а фасада до краја августа мјесеца“, казао је Никола Милинковић, додајући да је у процес реновирања планирана и спортска сала. Радови су требали почети и раније, али на његову иницијативу, почели су завршетком школске године, прије свега због пандемије вируса Корона.

Као потпредсједница Владе РС, Голићева је закључила да је изузетно важно да Влада РС планира помоћ свим локалним заједницама, кроз, како је већ истакла, спремне пројекте.

„Не може се помоћ добити без конкретних пројеката и без онога шта он представља. Одлична је идеја о изградњи зграде за младе брачне парове, а поред тога треба размишљати и о запослењу тих младих људи, који се након завршених студија овдје врате да живе. Образовани људи треба да буду окосница развоја ове општине, која је лијепа са високом надморском висином, има природна богатства која треба каналисати и искористити за привредне активности на подручју општине, на нова запошљавања младих и образованих људи који живе у Гацку и да сви заједно радимо на развоју Републике Српске“, закључила је министар Голић.

Подијелите вијест