Naučno-nastavna ekskurzija učenika SŠC “Pero Slijepčević” u Grčkoj

6

Maturanti srednjoškolskog centra „Pero Slijepčević“ Gacko, u sedmodnevnoj ekskurziji u Grčkoj, putovali su kroz prostor i vrijeme slavnih likova antike. Učenici (njih 64) u pratnji 3 profesora i licenciranog vodiča, uživali su u slavnim ostacima nekadašnje antičke demokratije, i građevinama koje je ostavila Periklova era. Ovaj grad bogate prošlosti, i danas fascinira i mami posjetioce sa svih strana svijeta.

Na svom putovanju kroz Grčku, učenici su prvo posjetili crku Sv. Petke Rimljanke kao i čuveni izvor Dafni. Prilikom posjete Meteorima, nevjerovatnim kamenim kulama manastira Meteori, uputili su se u jednu od brojnih radionica ikona, gdje su se bliže upoznali i sa njihovom izradom.

Dalje putovanje su nastavili kroz Termopilski klanac i Maratonsko polje, prema Atini.  Prilikom obilaska Peloponeza preko Korinskog kanala, učenici su posjetili i čuveni antički amfiteatar, Epidaurus, koji je uklesan u stijeni.

U grčkom gradu mladost Nafpliu, gradu bogatih, najviše pažnje privukle su njegove uske uličice, ograde od kovanog bakra sa mnogo ukrasa i cvijeća. Kupovinom simboličnih suvenira u tom dijelu grada, koji podsjeća na mediteranski biser, učenici su obilježili ovaj dio putovanja.

U panoramskom obilasku Atine, učenici su obišli tamošnje  najpoznatije trgove Sintagmu i Omoniju, kao i čuveni grčki parlament. Nakon posjete Olimpiskom  stadionu iz 1896. godine – simbolu sporta i međunarodnog pomirenja, učenici su ispred predsjedničke palate posmatrali smjenu počasne straže, Evzoni.

Prema riječima učenika, najljepši i najbolji dio puta bio je Akropolj, kome su posvetili najviše vremena. Najljepše i najveće svetilište, posvećeno boginji Atini, dominira centrom modernog grada, i svake sezone ima veliki broj posjetilaca.

Prilikom posjete Solunu, učenici su obišli i Bijelu kulu, spomenik A. Makedonskom, crkvu Sv. Dimitrija zaštitnika, kao i srpsko vojničko groblje, Zejtinlik. Pri povratku, svoje putovanje su zaokružili i posjetom manastiru Žiči ali i Andrićgradu u Višegradu.

Na ovom putovanju kroz ljepote Grčke, jedan od profesora, Radomir Vučković, istakao je da je zadovoljan kako organizacijom, tako i ponašanjem učenika, koji su imali priliku da na ovom putovanju osjete i vide makar dio ljepota koje pruža ovaj antčki grad.

8

2

34

5

7

9

1112

13

14agrcka

Подијелите вијест