Naučni skup istoričara u Gacku

pero

Dvanaesti po redu naučni skup istoričara, u organizaciji SPKD “Prosvjeta” održava se 18. i 19. septembra u Saborištu parohijskog doma u našem gradu.

Otvaranje naučnog skupa je u subotu 18. septembra u 9:00 pozdravnim govorom domaćina, a od 9:30 slijede referati naučnika na temu-Porodice Miloradović i Vladislavić.

Naučni skup nastavlja rad i u nedjelju 19. septembra, a u 20:30 je Veče laureata, uručenje nagrada “Vladimir Ćorović” za najbolje djelo iz oblasti istoriografije napisano između 2 naučna skupa.

Stručni žiri je odlučio da ove godine nagradu “Vladimir Ćorović” dijele akademik Miloš Blagojević i prof. dr Milovan Pecelj za knjigu “Jevto Dedijer-život i djelo”.

Nagrada “Svetozar Ćorović” prema odluci stručnog žirija ide u ruke Anđelka Anušića za knjigu “Prozor otvoren na visibabu i kukurijek”.

I ove godine naučni skup u Gacku će okupiti eminentne naučnike. Učestvuju akademik prof. dr Miloš Blagojević, akademik prof. dr Vojislav Maksimović, akademik prof. dr Čedomir Popov, akademik prof. dr Đuro Tošić, prof. dr Savo Skoko, prof. dr  Đorđe Piljević, prof. dr Miloš Đorđević, prof. dr Sava Ćeklić, prof. dr Miloš Kovačević i drugi… 

U kulturno-umjetničkom programu će nastupiti Snežana Spasić-umjetnik etno muzike i članovi muzičke škole “Sveti Roman Melod”.

Ćorovićevi susreti održavaju se pod pokroviteljstvom opštine Gacko i Ministarstva nauke i kulture Republike Srpske i uz materijalnu pomoć “Prosvjetinih” dobrotvora.

Подијелите вијест