Наше стипендисткиње на манифестацији “Ноћ музеја”

Манифестација “Ноћ музеја” одржана је протекли викенд у Бањoj Луци.

Програм у Музеју Републике Српске је одржан под називом “Традиционално у савременом”.

У програму су наступали студенти Технолошког факултета, смјер дизајн и конфекција, међу којима су и наше суграђанке, стипендисткиње општине Гацко, Aндрea и Мирјам Шарац.

Као студенткиње треће године, добиле су задатак да својим, сада већ изузетно префињеним знањем и маштом, ријеше задатак који даје акценат на цјелокупни пројекат, а то је могућност кориштења традиционалних одијела и накита као инспирације за савремени модни изражај.

Поред наших суграђанки Андрее и Мирјам на пројекту су радиле и њихове колегице са факултета: Сања Мрђа, Роса Панић, Мирјана Милојевић, Наташа Марчетић и Јевросима Росић.

У разговору са нама, Андреа Шарац је изјавила: “Драго ми је да смо управо моја сестра и ја биле дио овог пројекта, јер наша земља је богата историјом и традицијом која може служити као непресушна инспирација умјетницима. Сваком студенту је додијељена ношња из одређеног дијела наше земље. Мени је додијељена бошњачка градска ношња XIX вијека, док је мојој сестри додјељена православна и католичка ношња XIX вијека. Као инспирација за рад су ми послужили мотиви на рукавима ношње, тј. срмени вез на црвеном платну. Мирјам се такође водила мотивима и срменим везом, али је морала направити комбинацију обје ношње. Накит који је одрађен даје истински осјећај буржоаског слоја друштва. За цјелокупно добро одрађен пројекат су заслужне и наше професорице дизајна из Словеније проф. Соња Штерман и проф. Наташа Першух, као и асистент Технолошког факултета Ивана Дојчиновић, којима се овим путем захваљујемо на подршци. Такође нам је драго да је поред нас  учествовала још једна Херцеговка, студенткиња друге године, Драгана Уљаревић из Требиња.

Овим путем желимо, као стипендисти општине Гацко, да се захвалимо представницима наше општине, који нас подржавају и прате наш рад, и позивамо матуранте да упишу Технолошки факултет, смјер дизајн и конфекција, а ми као студенти завршне године смо ту да их подржимо и помогнемо.”

Пројекат „Традиционално у савременом“ је замишљен као приказ постигнутих резултата у подручју савременог модног дизајна у виду конкретних одјевних предмета и модних додатака студената Технолошког факултета.

Европска ноћ музеја је традиционална манифестација која се у исто вријеме одржава у више од 2.000 европских музеја. Музеј РС и Музеј савремене умјетности РС су се од 2006. године придружили породици европских музеја, и ово је осма по реду манифестација.

Цијела прича око Ноћи музеја започела је 1997. године у Берлину када су њемачки музеји хтјели привући домаће и стране туристе да посјете берлинске музеје, који су по свом садржају на свјетском гласу.

Прва Ноћ музеја одржана је у Берлину под називом “Lange Nacht der Museen”  1997. године. Због великог интереса и посјетилаца, ова манифестација се брзо проширила на више институција и различитих градова широм Европе  и свијета.

Данас преко 40 земаља учествује у Ноћи музеја.

 

Подијелите вијест